Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. 65 de copii au devenit mici artizani

  • IMG_1229_241050.JPG
  • IMG_1238_241055.JPG
 

Ei au învăţat meşteşuguri urbane din Ţara Bârsei, apoi au participat la o tabără de creaţie, unde au făurit obiecte pe care le-au prezentat într-o expoziţie, iar cei mai talentaţi au fost premiaţi.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a implementat, în perioada februarie-septembrie 2017, proiectul cultural „Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bârsei”. Proiectul cultural a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul apelului sesiunea I/2017, aria tematică Patrimoniu Cultural Imaterial.
Ultima activitate prevăzută în proiectul cultural amintit a avut loc în perioada 2 – 3 septembrie, când Agenția Metropolitană Brașov (AMB) a organizat expoziția „Mici artizani din Țara Bârsei” prin care au fost prezentate publicului local și turiștilor obiectele realizate de cei 65 elevi participanți la tabăra de creație din această vară. Expoziția s-a desfășurat în cadrul Târgului „Natură și Tradiții”, organizat de Fundația Propark. În cadrul evenimentului au fost organizate ateliere demonstrative adresate publicului și au fost acordate premii si diplome copiilor participanți la tabără, fiind premiați cu bani, în urma unui concurs de creație, 15 elevi, (pentru fiecare atelier, premiile 1, 2 şi 3). Valoarea totală premiilor a fost de 1.950 de lei.

Module educaţionale şi tabără de creaţie

Pe parcursul implementării proiectului, pentru a facilita accesul publicului-țintă la informații și documente privind breslele și meșteșugurile din Țara Bârsei, Agenția Metropolitană Brașov a derulat opt module de educație culturală locală susținute de muzeografi ai Muzeului Județean de Istorie Brașov, ca partener, la care au participat 480 de elevi și 12 cadre didactice, vizite la muzeu și a creat materiale de promovare de tipul broșuri, diseminate publicului participant la expoziție și elevilor brașoveni (200 buc). În perioada iulie – august, în incinta Bastionului Țesătorilor au fost organizate cele două sesiuni de câte zece zile fiecare ale taberei de vară meșteșugărească. De aceasta au beneficiat 65 de elevi brașoveni cu vârste între 9 și 14 ani, care, sub îndrumarea a cinci meșteri artizani (creație păpuși din materiale textile – Doina Nistor; crestături în lemn – Sorin Manesa Burloiu, ceramică figurativă – Ioan Craioveanu; împletituri fibre/fire naturale: Gabriela Bularca; realizare icoane tradiționale pe sticlă, în tehnica Șchei – Corneliu Prișcu Sculean) au descoperit tainele unor meșteșuguri tradiționale practicate în Brașovul de odinioară și în Țara Bârsei. „Am urmărit prin acest proiect cultural să promovăm arta artizanală, meşteşugurile urbane din Ţara Bârsei şi din Braşov, să-i aducem pe copii mai aproape de ceea ce erau breslele din oraş şi în acest scop am organizat module educaţionale cu sprijinul muzeografilor de la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi o tabără cu cinci ateliere de creaţie. Mulţumim conducerii muzeului pentru acest aport la proiect şi pentru că ne-a pus la dispoziţie Bastionul Ţesătorilor, un loc ideal pe caniculă pentru tabără. Agenția Metropolitană Brașov își dorește ca prin unele acțiuni culturale pe care le desfășoare să crească vizibilitatea meşteşugurilor autentice, prin crearea unor produse de promovare culturală autentică şi reprezentativă pentru creaţia culturală românească”, a precizat Ramona Ganea (video), responsabil de comunicare în cadrul proiectului.

Şi băieţii croşetează cu personalitate

Scopul atelierelor a fost de a stimula creativitatea, de a integra ideea de identitate personală ce se exprimă liber, pentru ca lucrarea rezultată să primească amprenta prezentului. Copiii au învățat să creeze păpuși din pânză, să picteze icoane pe sticlă, să facă crestături în lemn și să traforeze, ceramică figurativă manuală și să croșeteze, la finalul taberei rezultând peste 200 de obiecte artizanale. „Spre marea noastră bucurie, proiectul a stârnit mult interes în rândul copiilor. Pentru a participa la tabără s-au înscris peste 250 de elevi. A trebuit să facem o selecţie pe baza argumentelor pe care le-au expus ei în cererea de înscriere, astfel încât 65 de copii au fost în cele două serii de tabără. Am fost plăcut surprinşi de faptul că cinci băieţi s-au înscris la atelierul de croşetat. Unul dintre ei, care a lucrat cu multă pasiune, a dat dovadă de inspiraţie şi a pus amprenta personală pe obiectele confecţionate de el chiar a fost premiat pentru creativitate. Copiii şi-au luat acasă obiectele confecţionate de ei şi au primit broşuri care conţin informaţii despre breslele de odinioară din Braşov şi despre arta artizanală actuală, ce se mai practică şi în ce formă”, a explicat sursa citată.
În implementarea acestuia, Agenția Metropolitană Brașov a acționat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Inspectoratul Școlar Județean. Valoarea totală a proiectului este de 63.137 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 49.745 lei, iar contribuția AMB este de 13.392 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button