Cultură

[ViDEO] BRAȘOV 1987-2017 va fi „o aniversare, nu o comemorare”

  • IMG_5622_243314.JPG
  • IMG_5611_243315.JPG
  • IMG_5610_243316.JPG
  • IMG_5616_243317.JPG
 

Este sublinierea pe care au ținut s-o facă președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, și Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, entități implicate anul acesta în celebrarea a 30 de ani de la evenimentul istoric din 15 Noiembrie, revolta anticomunistă de la Brașov.

De altfel, pe lângă manifestările tradiţionale, precum crosul sau depunerea de coroane la Troița de la Spitalul Județean, va fi organizată o gală, în care se va lansa oficial filmul documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, dar va fi prezentată şi o lucrare simfonică în primă audiție, dedicată acestui moment istoric. În şcoli, copiii vor primi chiar de la eroii novembriști o carte de istorie sub formă de benzi desenate. Istoricul brașovean Marius Oprea, coautor al cărții „Ziua care nu se uită. 15 Noiembrie 1987 – Brașov” va lansa o carte-document de peste 700 de pagini. Evenimentele din cadrul proiectului „Braşov 1987” sunt organizate de Muzeul Judeţean de Istorie împreună cu Asociaţia 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Braşov.
„Ne-am propus să fie o aniversare, nu o comemorare sau un pretext pentru scandaluri. Sperăm că vom avea un discurs optimist. Braşov 1987 trebuie să fie recunoscut şi preţuit ca o parte importantă a identităţii oraşului. 15 Noiembrie 1987 este un moment istoric care nu are doar o importanţă locală, ci şi una naţională şi internaţională. De altfel, după 15 noiembrie 2017 Muzeul Judeţean de Istorie Braşov va derula mai multe proiecte cu instituţii de profil din alte state ale fostului bloc comunist, respectiv Ungaria, Polonia şi Albania”, a declarat  directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene (video 3). El a reamintit că acest moment istoric a fost marcat de-a lungul ultimului an, punctul culminant fiind realizarea documentarului „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, a cărui versiune intermediară a fost proiectată la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, dar şi la Ambasada SUA de la Bucureşti.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video 1), s-a declarat emoționat de vizita în sediul Asociației 15 Noiembrie 1987 și a afirmat că „cei care au ieşit în stradă acum 30 de ani reprezintă un motiv de mândrie pentru judeţul Braşov şi este de datoria noastră să îi aniversăm. La manifestările din 15 noiembrie vom avea parte de o prezenţă de la nivel central. Acţiunile din acest an sunt organizate cu implicarea directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene”, a declarat Adrian Veştea.

Crosul este ignorat de brașoveni

Manifestările oficiale vor începe sâmbătă, 11 noiembrie, când se va desfăşura a 28-a ediţie a crosului „15 Noiembrie”, pe traseul urmat de braşoveni în urmă cu 30 de ani (Roman – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Bulevardul 15 Noiembrie – Prefectură), competiţie ce este finanţată de Primăria Braşov. „Din păcate, din peste 1.000 de participanţi, doar 50 – 80 sunt din Braşov. În fiecare an am solicitat Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov să promoveze această competiţie,am vorbit cu inspectorul de specialitate, am distribuit tricouri, am anunţat premii, dar fără succes”, a spus, decepționat, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Marius Boeriu (video 2).

„Gala Braşov 1987”

În 15 noiembrie, la Monumentul-cruce (troiţa de lângă Spitalul Judeţean) va fi oficiată o slujbă religioasă, la care va participa mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, se vor depune coroane, iar oficialitățile vor ţine discursuri. Seara, de la ora 18.30, se va desfăşura „Gala Braşov 1987”, eveniment organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În cadrul acestei gale va fi proiectat documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, dar va fi şi un concert în care va fi interpretată în premieră o piesă simfonică dedicată revoltei: „Scara lăuntrică”, compusă de Octavian Nemescu.
„Pentru ca istoria să fie mai accesibilă elevilor, în şcoli va fi distribuită cartea de benzi desenate «Braşov 1987. Doi ani prea devreme», realizată de Mihai Grăjdeanu, după care, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie, vom merge în şcoli, astfel încât ei să vadă «pe viu» eroii. Atelierele se vor desfăşura în perioada 7 – 17 noiembrie. În 15 noiembrie Mihai Grăjdeanu va susţine un atelier de benzi desenate cu elevi din Braşov, desenele urmând a fi prezentate într-o expoziţie. De altfel, acesta este un prim pas pentru Salonul de bandă desenată privind istoria recentă a oraşului, un proiect pe care vrem să îl derulăm în următorii ani”, a mai spus Pepene.

Două expoziții, cu piese inedite

Agenda evenimentelor din cadrul proiectului „Braşov 1987” mai cuprinde şi două expoziţii t, respectiv „Acţiunea «1511». Revolta de la Braşov din 15 Noiembrie 1987 în enporarearhivele securităţii” (la a doua ediție, cu noutăți, organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii CNSAS), care va putea fi vizitată în perioada 15 noiembrie 2017 – ianuarie 2018 şi una organizată de Muzeul Judeţean de Istorie, care va fi deschisă în perioada 15 noiembrie 2017 – 10 octombrie 2018. „În expoziţie vor putea fi văzute obiecte personale ale braşovenilor participanţi la revoltă, artefacte de la Penitenciarul Jilava sau tehnică operativă a Securităţii. Unele fotografii vor fi expuse şi pe panourile din faţa muzeului. Va fi deschisă un an, pentru a da șansa cât mai multor brașoveni și turiști să vadă, să afle și să înțeleagă ce a însemnat 15 Noiembrie 1987”, a mai spus Pepene.

Citiți și: 

„Novembriștii” îl invită pe senatorul PSD Șerban Nicolae la BRAȘOV, să-i explice istoria


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button