Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. 100 de ani de la „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”

  • IMG_2483_219228.JPG
  • IMG_2484_219229.JPG
 

Momentul istoric de acum 100 de ani, intrarea trupelor române în Transilvania la Săcele, prin Pasul Bratocea, în august 1916, a fost celebrat astăzi prin dezvelirea unui monument dedicat eroilor neamului.

În 14/27 august 1916, Consiliul de Coroană consfinţea intrarea României în Marele Război alături de Antantă. În luna august trupele române intrau în Transilvania, prin Pasul Bratocea, localitatea Săcele fiind una dintre primele localităţi din Transilvania în care au ajuns soldații români. În amintirea acestui eveniment și în memoria jertfei soldaților români din timpul Primului Război Mondial, Primăria Municipiului Săcele a hotărât să amplaseze chiar în Pasul Bratocea un monument care să comemoreze aceste evenimente. Piatra comemorativă constă într-un bloc de piatră de marmură de Rușchița, de 1,5×1,5×0,5 m, cu o greutate de aproximativ 5 tone, cu o fațadă finisată pe care este gravat următorul text:

„Pe aici, prin istoricul PAS BRATOCEA, trupele române au intrat în ARDEAL, în luna august 1916.
Treceți batalioane române Carpații,
La arme cu frunze și flori,
V-așteaptă izbânda, v-așteaptă si frații
Cu inima la trecători!
Glorie veșnică ostașilor care și-au jertfit viața pentru ÎNTREGIREA NEAMULUI! Ridicat de către Primăria municipiului Săcele – 16 august 2016”.

La ceremonia de dezvelire a monumentului au participat prefectul județului Braşov, Ciprian Băncilă, primarul municipiului Săcele, ing. Virgil Popa, oficialități din comunele învecinate din judeţul Prahova, reprezentanți ai diferitelor asociații culturale din Braşov şi Prahova.

Ceremonia – care s-a desfăşurat pe ploaie torenţială şi ceaţă – a început cu intonarea imnului național de către fanfara Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă şi militarii Batalionului 206 Artilerie Ghimbav. Preoţi din Săcele şi din comunele învecinate din judeţul Prahova au oficiat o slujba religioasă de sfinţire a monumentului şi una de pomenire a celor care au murit în luptele care au avut loc în 1916.

În alocuţiunile susţinute de oficialităţi, a fost evidenţiată importanţa acestui eveniment istoric pentru ardeleni şi, în mod particular, pentru săceleni. „Acest fapt istoric, pentru noi, pentru săceleni are o importanță si mai mare, datorită aşezării localității noastre chiar pe granița care despărțea Ardealul de Regat, Săcelele fiind astfel prima localitate în care trupele române au intrat după trecerea Carpatilor, prin acest Pas Bratocea.
Intrarea României în Primul Război Mondial, în august 1916, după doi de ani de neutralitate, nu a fost deloc o hotărâre usor de luat. Știm cu toții că România avea rege de dinastie germană, că pe lângă problema Ardealului, care aparţinea de Imperiul Austro-Ungar, exista și problema Basarabiei, care aparținea de Imperiul Rus, iar între două imperii era întotdeauna greu să faci o alegere. Cu toate acestea, Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916 a consfinţit intrarea României în Marele Război alături de Antantă. Și chiar dacă în primul an desfășurarea ostilităților a pus sub semnul îndoielii oportunitatea acestei hotârâri, finalul războiului avea să demonstreze că alegerea făcută a fost nu numai corectă, ci și oportună prin împlinirea marelui vis a generațiilor antebelice: Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă”, a afirmat primarul municipiului Săcele, ing. Virgil Popa.

„Am văzut şi destui tineri aici astăzi, iar iniţiativa Asociaţiei ASTRA – Despărţământul Fraţii Popeea Săcele o vedem de bun augur pentru că nu trebuie să uităm cine suntem. Bineînţeles, dacă nu uităm cine suntem, putem transmite şi generaţiilor viitoare legătura noastră cu trecutul, pentru că este o pagină de istorie pe care nu avem voie să o uităm. Biserica noastră îi comemorează întotdeauna pe ostaşii eroi ai neamului şi acum acest loc, acest loc de trecere, acest pas până la urmă din care s-a început eliberarea şi a început această alipire a Ardealului la patria-mamă. Încet-încet, cu sprijinul autorităţilor, Primăria Săcele, cum am putut, am făcut acest monument să fie spre mărturisire şi să rămână pe mai departe aici, ca mărturie”, a spus părintele Raul Şerban, preşedintele Despărţământului Fraţii Popeea Săcele (video 1).

Evenimentul s-a încheiat cu o defilare în acordurile celebrului cântec „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!” (video 2) a militarilor prezenţi la eveniment şi a fanfarei Academiei Forţelor Aeriene.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button