Cultură

[ViDEO] 45 de ani de succes ABBA

 

6 aprilie 1974. În urmă cu 45 de ani, patru suedezi câștigau concursul Eurovision cu piesa „Waterloo”. A fost o explozie de imagine pentru grupul ABBA care avea să devină una dintre cele mai cunoscute, iubite și de succes formații din lume. Într-un deceniu de activitate au vândut 500 de milioane de discuri (și continuă să o facă) și au fost ani de zile primii în ierarhiile muzicale din lumea întreagă, fiind depășiți în top doar de Beatles și Elvis. La sfârșitul anilor ’70, Abba era al doilea cel mai mare exportator al Suediei, după Volvo.

În 1972, trupa ABBA – formată din muzicienii Benny Andersson și Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad și Agnetha Fältskog – îşi făcea apariţia pe scenă în costume scandaloase pentru acea vreme. Au avut succes fulminant, însă în 1982, trupa s-a destrămat. S-a reunit prima oară abia în 2016. Ulterior, ABBA a anunțat că va da publicității în septembrie 2019 un spectacol folosind imagini holografice.

Multe dintre melodiile lor sunt şi acum ascultate, semn că muzica bună nu se pierde niciodată. Apariţiile lor uimitoare au lăsat audienţa fără grai de fiecare dată, căci costumele de scenă erau foarte îndrăzneţe. 40 de ani mai târziu, membrii trupei ABBA au dezvăluit că ţinutele îi scuteau de multe taxe. Soliştii s-au folosit de o lege suedeză care spune că proprietarii sunt scutiţi de taxe dacă dovedesc că ţinutele nu sunt purtate zilnic. Până să se cheme ABBA, trupa s-a numit „Festfolket” ceea ce, în suedeză, înseamnă „petrecăreți”. În 1974, când ABBA a câștigat Eurovisionul cu piesa „Waterloo”, Marea Britanie i-a acordat… zero puncte. În anul respectiv, Marea Britanie, care era și gazda ediției, a fost reprezentată în concurs de Olivia Newton-John.
Succesele enorme au fost și cauza destrămării grupului. După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorța în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiția solistică a fetelor.
Spre sfârșitul anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menționând că revenirea lor ar putea avea loc peste câțiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat. Agnetha și Frida și-au încercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori.

Trupa are propriul muzeu

Ultima apariție publică a trupei ABBA a avut loc la un show tv britanic pe 11 decembrie 1982 atunci când au interpretat ad-hoc „Thank You For The Music”. Bjorn a spus în repetate rânduri că „ABBA nu s-a despărțit niciodată. În 1982 doar am luat o pauză”.
Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 și până în 2002, au fost realizate mai multe compilaţii care s-au vândut foarte bine. ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale. Splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și carisma celor patru au fost componentele dominante ale rețetei uriașului succes. În 2001, albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu. În aprilie 2018, ABBA a anunțat că urmează să lanseze două single-uri noi.
ABBA are propriul muzeu în Stockholm. Este locul în care te poți simți al cincilea membru al trupei ABBA, în care poți vedea o colecție de haine originale ale trupei, în care poți simți experiența înregistrărilor în studioul Polar sau dansul pe scenă împreună cu membrii trupei.

Musicalul „Mamma Mia” a readus trupa în actualitate

Piesa „Mamma Mia” dă titlul unuia dintre cele mai de succes musicaluri din lume. Lansat în 1999, la Londra, în celebrul West End şi apoi în Statele Unite pe Broadway, musicalul „Mamma Mia!” a fost vizionat de peste 60 de milioane de spectatori în peste 50 de țări, pe 6 continente, fiind tradus în 23 de limbi. „Mamma Mia!” a devenit al 8-lea cel mai longeviv musical de pe West End și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile, cu peste 5.000 de reprezentații. În fiecare zi au loc cel puțin 7 show-uri „Mamma Mia!”, în jurul lumii. Coloana sonoră a filmului ”Mamma Mia” din 2008 a însemnat și o altă premieră pentru ABBA. A fost primul album ABBA care a ajuns nr.1 în Statele Unite. Până atunci, ABBA nu avusese un prea mare succes în SUA.
Din 2018, „Mamma Mia!” este pus în scenă, în premieră, și în România, fiind primul musical de Broadway produs aici, 100% independent. Distribuția românească la momentul lansării include artiști celebri, printre care: Loredana, Mirela Vaida, Cornel Ilie, Aurelian Temișan, Horia Brenciu, Adrian Nour, Anca Țurcașiu, Anca Sigartău sau Sebastian Seredinschi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button