Și întârziații au un sfânt ocrotitor. E chiar unul dintre Apostoli
În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecților, zidarilor și al pietrarilor, iar în zilele noastre este considerat „sfântul întârziaților”. În 6 octombrie și în prima duminică de după Paști (care are dată mobilă), Biserica Ortodoxă își pomenește pe Sf. Apostol Toma. Este cunoscut ca Toma necredinciosul, deși e și el mărturisitor al Învierii Mântuitorului și al dumnezeirii Sale. Deși află de la ceilalți Apostoli că Hristos a înviat: „Am văzut pe Domnul!”, adoptă atitudinea celui căruia nu-i vine să creadă: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”. Dar el nu este necredincios în sensul că refuză să creadă că Hristos a înviat. El nu se îndoiește de acest lucru. Sfântul Chiril al Alexandriei afirmă că atunci când Toma spune: „Dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede…”, el spune de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”. Hristos, pentru a-l încredința pe Toma că natura umană nu a fost desființată prin Înviere, Se arată după opt zile din nou Apostolilor și îi spune lui Toma: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios”. Iar Toma mărturisește: „Domnul meu și Dumnezeul meu”.
Interesant este că între Apostoli Toma este mereu un întârziat. Nu este prezent la prima arătare a Domnului ucenicilor și nici la Adormirea Maicii Domnului. A fost rânduiala lui Dumnezeu că Toma să întârzie, ca prin pipăirea urmelor cuielor din trupul lui Hristos și a coastei Lui să se dea o dovadă și mai hotărâtă despre învierea Sa. Tot prin pronie divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului. Sosind trei zile mai târziu, a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Așa am aflat că Maica Domnului nu a fost supusă stricăciunii. Însă, dacă Sfântul Toma este numit ocrotitorul întârziaților, teologii precizează că nu este ocrotitor al celor care întârzie din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.