Cultură

Sărbătoare mare astăzi pentru ortodocşi

 

Sărbătoare mare astăzi pentru credincioşii ortodocşi: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria, pe care credincioșii romano-catolici au sărbătorit-o, sub numele Neprihănita Zămislire, ieri.

Maica Domnului a fost zămislită și născută în chip firesc de părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, care atât au plăcut lui Dumnezeu, încât au fost învredniciți la o vârstă înaintată și după o viață sfântă și neîncetate rugăciuni să fie născătorii Fecioarei celei fără de prihană.
Sfinții Ioachim și Ana au fost lipsiți de copii până la vremea bătrâneții, când Arhanghelul Gavriil s-a pogorât la fiecare dintre ei, binevestindu-le zămislirea Fecioarei Măria. Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a făcut roditor pântecele sterp al Anei, care la vremea rânduită a născut prunc de parte femeiască, pe Sfântă Fecioară Maria.
Sfinții Părinți Ioachim și Ana nu ar fi primit un dar ca acesta dacă nu ar fi prisosit dreptatea și sfințenia lor mai mult decât a altora. Căci li s-a dat fiica cea mai sfântă decât toți sfinții și decât heruvimii mai cinstită, care mai mult decât toți a plăcut lui Dumnezeu.

Potrivit scrierilor religioase, Ioachim avea sânge împărătesc. Se trăgea din neamul lui David și al lui Iuda. Iar Ana, după spusele cărților sfinte, se pare că ar fi fost mătușa pe linie maternă a Sfântului Ioan Botezătorul. Amândoi erau credincioși și milostivi. Așa se face că toată agoniseala lor era împărțită în trei părți. Una era dedicată templului. Alta, săracilor și ultima, pentru necesitățile familiei. Cu toate astea, lumea acelor vremuri îi disprețuia pentru faptul că nu aveau copii. Și erau priviți ca fiind blestemați de divinitate. Dar Ioachim nu apleca urechea la gura lumii. Și nici nu și-a părăsit soția pentru alta fertilă, cum se făcea pe atunci. El s-a retras în pustiu, pentru post și rugăciune, pentru ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu darul de a fi părinți. Pe de altă parte, Ana vărsa lacrimi amare, rugându-se neîncetat.

Cum s-a produs Zămislirea Sfintei Fecioare

Într-o zi, adică cea pe care o sărbătorim acum, un înger (Arhanghelul Gavriil, potrivit Evangheliei după Luca) a venit și i-a spus lui Ioachim să meargă acasă la soția lui căci, de această dată, iubirea lor va rodi, iar „pântecele ei va prinde prunc”. Pentru că așa s-a și întâmplat, fericiții părinți au hotărât să-și ofere pruncul lui Dumnezeu, motiv pentru care Sfânta Fecioară a fost dusă la templu încă din fragedă pruncie. Și și-au numit fiica Maria, pentru că, în traducere, acest nume înseamnă „Iubită de Dumnezeu”. Din timpuri străvechi, cum majoritatea femeilor își pierdeau copiii la naștere sau nu puteau aduce pe lume urmași, din cauza condițiilor de trai precare, Sfânta Ana a devenit protectoarea mamelor însărcinate și a femeilor sterpe, căci acestea o implorau mereu prin rugăciuni să le ajute.

Astăzi este pomenită și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel. Pentru că nu putea să nască copii, în urma rugăciunilor fierbinți, a primit de la Dumnezeu vindecare și l-a născut pe Samuel, pe care din pruncie l-a închinat lui Iahve, ducându-l să viețuiască la cortul Domnului, sub povățuirea preotului Eli. Samuel a fost chemat la prorocie încă din copilărie, mai târziu făcându-se povățuitor al neamului său.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button