Cultură

Salonul de carte BOOKFEST, în premieră la BRAŞOV

  • bookfest.jpg
 

Privit ca unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, prima ediţie a Salonului de Carte Bookfest care va avea loc la Braşov, în perioada 16 – 18 octombrie, gazdă fiind Aro Palace, cuprinde nume grele ale literaturii române.

Astfel, cele mai mari edituri din România vor fi prezente cu peste 10.000 de volume şi vor aduce 20 dintre cele mai importante nume din cultura scrisă română contemporană.

Este momentul ideal pentru braşoveni de a-i cunoaşte personal. Vorbim de Mihaela Bilic, Grigore Leşe, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Radu Paraschivescu, Alexandru Muraru, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Sabina Fati, Lidia Bodea, Vlad Russo, Igor Bergler, Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Duna, Mihai Ignat, Cosmin Perta, Radu Vancu, Mircea Pora şi Carmen Gheorghe.

Totul se întâmplă la o săptămână după depunerea de către municipiul Braşov a dosarului de candidatură pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Accesul publicului va fi GRATUIT la toate evenimentele din cadrul Bookfest, între orele 10.00 – 20.00.

Un thriller mult aşteptat

Printre titlurile interesante care vor fi prezentate chiar de autor la Braşov se numără şi best-sellerul „Biblia pierdută”, de Igor Bergler, thriller care îmbină momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse și coduri secrete. Cartea a înregistrat peste 3.200 de exemplare vândute în primul week-end de la lansarea din 29 septembrie şi este deja tradusă în engleză, traducătoarea Jean Harris pregătind versiunea pentru piața americană, urmând să fie prezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt. Lansarea cărţii la Braşov va avea loc duminică, la Librăria Şt.O.Iosif, de pe str. Mureşenilor, de la orele 13.00, sesiunea de autografe fiind programată la Aro Palace, de la orele 16.00.  

Doar surprize plăcute. Bookfest se deschide cu poezie contemporană

În cele trei zile de sărbătoare a cărții, editurile participante vor organiza evenimente cu unii dintre cei mai importanți scriitori și jurnaliști de la noi.

Vineri, prima zi de Bookfest este dedicată poeziei, având nu mai puțin de patru momente dedicate. Astfel, de la ora 14:00, Mircea Pora va lansa volumul Bidonul, apărut la Editura Eikon. Autorul va fi însoțit de Rodica Ilie, Romulus Bucur și Caius Dobrescu.

La ora 16.00 va avea loc lansarea volumului de poezie Plus/minus sentimente, de Angi Cristea,  titlu apărut la Editura Macedoneanul. 

Apoi, de la 17:00, va fi prezentat volumul de poezie 4 A.M. Cantosuri domestice, de Radu Vancu, apărut la Casa de Editură Max Blecher. Alături de autor vor vorbi decanul Facultății de Litere a Universității Transilvania, Adrian Lăcătuș, lectorul universitar Romulus Bucur și Caius Dobrescu (unul dintre inițiatorii „Grupului de la Brașov”, alături de Andrei Bodiu, Simona Popescu și Marius Oprea).

Finalul primei zilei va fi marcat de un „maraton” de poezie în cadrul proiectului național de lecturi ProLiteraTur, inițiat de Cosmin Perța. Astfel vizitatorii se vor putea bucura de versurile poeților Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Mihai Ignat, Radu Vancu, și, firește, Cosmin Perța.

Radu Paraschivescu ne arată cum vorbim fără să gândim

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 12:30, Editura Humanitas va prezenta două volume în avanpremieră: Și eu am trăit în comunism, volum coordonat de Ioana Pârvulescu și Cartea simțurilor, volum coordonat de Dan C. Mihăilescu. Alături de cei doi autori vor vorbi Lidia Bodea și Radu Paraschivescu.

Tot sâmbătă, de la 11:30, Radu Paraschivescu va încânta publicul cu Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecție de perle românești (Editura Humanitas), un volum care antologhează în toată splendoarea „maximele” generate în cea mai mare parte de persoane publice, „oameni care imprimă stiluri de viață, conduc instituții sau partide, emit legi și populează studiourile de televiziune, oameni care, din nefericire, pot fi preluați ca modele de viață”, în cuvintele autorului. Acesta va dezvălui câteva pasaje și dintr-un nou volum aflat în pregătire.

Apoi, de la ora 14:00, jurnalista Sabina Fati va vorbi despre „noile drumuri ale mătăsii” din Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2.500 de ani de istorie (Editura Humanitas). Volumul urmărește trei fire narative ale călătoriei autoarei: unul obiectiv, prin care își prezintă impresiile despre diferitele experiențe pe care le trăiește; al doilea reprezintă reflecții despre istoria celor 10 țări pe care le colindă; iar al treilea este o descriere a tuturor personajelor pe care le întâlnește în timpul călătoriei.  Alături de aceasta vor vorbi Tania Radu și Lidia Bodea.

Iar de la ora 15:00, eseistul Andrei Cornea ne va vorbi despre Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia, roman istoric apărut la editura Humanitas. Volumul prezintă viața incredibilă a unui fals Mesia, născut în 1926 î.Hr. și ne stârnește curiozitatea în a investiga potențialul unei mari religii unificatoare, care să-i apropie pe toți oamenii. Autorul va fi sprijinit în prezentarea sa de către Ioana Pârvulescu și Vlad Russo.

Horile din glasul lui Grigore Leșe

Duminică, de la ora 12:30, editura Humanitas își încheie seria de evenimente cu un mix de lectură și muzică. Cunoscutul folclorist și etnomuzicolog Grigore Leșe va lansa proaspăt-apărutul volum Horea în grumaz. Înger păzitor și ispită (Editura Humanitas), carte bazată pe teza de doctorat a autorului, susținută la Conservatorul clujean. De asemenea, Grigore Leșe va hori cu ocazia lansării audiobook-ului Cum au înflorit horile în glasul meu. Alături de autor se vor afla Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea.

Mihaela Bilic știe cum să mâncăm sănătos

Pentru cei care sunt interesați de subiectul regalității, tânărul cercetător Alexandru Muraru își va prezenta volumul Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? (Curtea Veche Publishing), sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 13:00. Cartea este o analiză a tranziției de după 1989 din perspectiva regalității, pornind o dezbatere obiectivă cu  cititorului pentru a-i lăsa în final ocazia de a decide dacă întrebarea din titlu este valabilă, și în ce măsură se aplică în prezent.

Iar de la ora 18:00, tot Curtea Veche Publishing îi invită pe toți brașovenii interesați de importanța unui stil de viață sănătos să intre în dialog cu medicul nutruționist Mihaela Bilic. Aceasta  va lansa Sănătatea are gust. Ghid de slăbit (Curtea Veche Publishing). Cartea oferă o metodă originală de a scăpa de obsesia dietelor și a kilogramelor în plus: psihonutriția, un model echilibrat de a ne gestiona propria viață și alimentația.

Ultima zi a salonului va fi deschisă de către Editura Rao alături de profesoara Carmen Gheorghe care se va întâlni cu cititorii de la ora 11:00 pentru a le prezenta cele trei volume ale sale: Tatuaj pe glezna stângă, Hamburgerul lui James Joyce, Cassa Dante.

Film pentru copii în ultima zi de Bookfest

De la ora 15:00, Mein.Buch – librăria de carte germană în colaborare cu Centrul Cultural German vor proiecta la Bookfest filmul pentru copii Tischlein deck dich. Pelicula lui Ulrich König spune povestea lui Max – cel mai tânăr dintre trei frați, care este atât de nepriceput, încât tatăl său îl trimite cu caprele la păscut, dar acesta vrea să plece în lume, la fel ca și frații lui, și să învețe o meserie. Filmul va fi subtitrat în limba română.

Apoi de la ora 16:00, Igor Bergler, autorul best-sellerului Biblia pierdută, despre care am amintit dejava oferi o sesiune de autografe.

Parteneri: Primăria Municipiului Brașov; Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov; Asociația Visum pentru Educație și Cultură; LivrezDragoste.ro; Facultatea de Litere (Universitatea Transilvania Brașov).

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 20 – 24 mai 2015 – foto2) au luat parte circa 90.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Republica Cehă, fiind prezente nume precum Tomáš Zmeškal, Roman Ráž, Kateřina Rudčenková, Kateřina Tučková, Martin Vopěnka.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button