Cultură

Procesiune închinată Sf. Fecioare Maria, ocrotitoarea BRAȘOVULUI

 

Acţiunile dedicate sărbătoririi Sfintei Fecioare Maria – consacrată din 2010 drept protectoarea oraşului Braşov – încep şi anul acesta cu o manifestare de spiritualitate creştină. Procesiunea religioasă dedicată Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie – primul praznic al anului bisericesc ortodox ce începe din 1 septembrie) are deja o tradiţie de şase ani, având loc în prima sâmbătă din septembrie sau chiar în ajun, cum e anul acesta.

Organizată cu binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, procesiunea religioasă va porni miercuri de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului. Înainte, însă, de la ora 17.00 va fi oficiată Vecernia (slujba de seară). De la ora 17.30 va începe pelerinajul religios pe traseul Biserica „Sf. Treime” – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului Braşov, iar după intrarea în biserică cu icoana din mozaic în stil bizantin, Maica Domnului Rugătoare (realizată timp de şase luni în atelierele Mănăstirii Meteora), va fi oficiată Litia.
Traseul pe care vor merge pelerinii este unul simbolic, urmând să fie făcute şapte opriri, timp în care se va citi Paraclisul Maicii Domnului. Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea oraşului Braşov, şi nu întâmplător, locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, dar şi unde se află moaştele Sfântului Pantelimon şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Armatei Române. Cea de-a doua oprire a pelerinilor va avea loc la monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, un alt loc celebru al istoriei noastre naţionale, unde se află şi Biserica Sf. Nicolae şi Prima Şcoală Românească. Un al treilea loc de oprire este la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, unde se găseşte bustul Mitropolitului Ardealului Andrei Şaguna, astăzi Sfânt al Bisericii Ortodoxe. Un alt loc de oprire este în faţa Maternităţii, un loc de suferinţă, dar şi de bucurie pentru toate mamele care au adus sau vor aduce pe lume un copil. Coloana de pelerini se va opri la intrarea în Piaţa Sfatului, acolo unde în Decembrie 1989 începea să se cânte imnul „Deşteaptă-te române!”. Penultima oprire va fi în faţa Catedralei, unde pelerinii în frunte cu membrii grupurilor de juni din Şchei se vor ruga în amintirea vremurilor când românii nu aveau voie să intre în cetate, nici să aibă biserici „la stradă”, iar pelerinajul se va încheia, după intrarea în Catedrala cu hramul „Adormirea  Maicii Domnului” cu slujba Litiei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button