Primăria Brașov va aloca 4 milioane de lei, în 2022, pentru proiecte culturale / SE MODIFICĂ ghidul de finanțare
Primăria Municipiului Brașov a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul Ghidului de finanțare a proiectelor culturale pentru anul 2022.
Principalele modificări față de ghidul de anul trecut se referă la punctajul minim, contribuția proprie a operatorului cultural și numărul maxim de proiecte pentru care poate fi solicitată finanțare, conform reprezentanților Primăriei Brașov.
Și suma alocată pentru finanțarea acestor proiecte a fost majorată la 4 milioane de lei, față de 3 milioane lei în 2021.
„După un 2021 efervescent, în care Brașovul a vibrat cu evenimente în tot orașul, urmează un an la fel de plin de cultură, de evenimente și de viață în orașul nostru. Primăria a lansat în consultare publică «Ghidul pentru finanțările nerambursabile» pe Legea 350/2005, pentru operatorii culturali privați și cei care vor organiza evenimente în municipiul Brașov. Noutățile din acest an sunt că, pentru a permite cât mai multor operatori să acceseze aceste finanțări, s-a redus punctajul minim de la 70 de puncte la 60 de puncte. De asemenea, anul acesta se face distincție între proiectele mai mici, aflate la început de drum, care primesc o finanțare de până la 90%, și proiectele mari, care sunt deja sustenabile, și care vor trebui să vină cu o contribuție proprie de 50%. Modificările aduse ghidului în forma supusă dezbaterii vin în urma consultărilor avute cu organizațiile de cultură și în urma sugestiilor primite de la membrii Comisiei de cultură din consiliul local. Invităm toți brașovenii ca, până pe 25 februarie, să vină cu propuneri și cu sugestii privind felul în care se vor finanța proiectele de cultură în 2022, în Brașov”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Și în acest an finanțările se vor acorda pe categorii de activități culturale, după cum urmează: arte vizuale și arhitectură; muzică; teatru; dans; artă digitală și noile media; educație prin cultură; patrimoniu cultural material; patrimoniu imaterial; promovarea culturii scrise; intervenție culturală; proiecte mari cu caracter repetitiv.
O altă propunere este cea legată de contribuția minimă a operatorului cultural, care este stabilită în funcție de valoarea cererii de finanțare:
a) Proiecte finanțate cu o sumă de până la 50.000 lei – valoare minimă cofinanțare 10%;
b) Proiecte finanțate cu o sumă între 50.001 – 100.000 lei – valoare minimă cofinanțare 15%;
c) Proiecte finanțate cu o sumă între 100.001 – 200.000 lei – valoare minimă cofinanțare 35%;
d) Proiecte finanțate cu o sumă între 200.001 – 250.000 lei – valoare minimă cofinanțare 50%
Evaluarea și selecția proiectelor declarate eligibile se va face având la bază mai multe criterii, între care:
-Calitatea și originalitatea proiectului;
-Relevanța proiectului;
-Fezabilitatea proiectului cultural;
-Modul de întocmire a bugetului proiectului.
Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată dintr-un reprezentant al Consiliului Local Braşov, un reprezentant al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Braşov și trei specialişti cu o experienţă de minim trei ani de practică în domeniul culturii, conform prevederilor art.12 din O.G. nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale.
Începând din acest an, operatorii culturali pot depune propunerile lor și electronic.
Proiectul Ghidului de finanțare aflat în dezbatere publică poate fi accesat AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.