Onomastică pentru peste 69.000 de BRAȘOVENI
În părțile Moldovei, Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) era considerată „a morților”, fiind pomeniți toți ce au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau sărbătoriți cei care poartă acest nume. Peste tot se fac, de altfel, parastase, slujbe de pomenire a morţilor, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului fiind pomeniţi astăzi în primul rând ctitorii lăcaşului de cult. Numai că, de fapt, toate zilele în care sunt sărbătoriți sfinții sunt cele ale trecerii lor la cele veșnice (cu o singură excepție, în afară de Sf. Fecioară Maria, Sf. Ioan Botezătorul fiind sărbătorit și în ziua nașterii sale – 24 iunie). Cu toate acestea, Sfânta Maria Mare este „prilej de mare bucurie și sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut și sub numele de «Paștele din mijlocul verii». Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului și dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală”, spun reprezentanţii Patriarhiei Române.
Singura „interdicţie” ar fi cea legată de petrecerile cu excese de orice fel.
Acestea fiind zise, în județul Brașov sunt 69.485 de sărbătoriţi astăzi: 59.891 femei cu numele Maria, Mariana, Mărioara, Mioara, Marilena, precum și 9.594 de bărbați cu numele Marian, Marinică, Marinel, Marin. Foarte mulți brașoveni aleg încă să le dea copiilor numele Sfintei Maria. Direcția de Evidență a Persoanelor Brașov le urează pe această cale tuturor celor care își sărbătoresc onomastica multă sănătate și tradiționalul „La mulți ani!”.
Citiți și:
Tradiții bogate la Sântă Mărie Mare – „Paștele din mijlocul verii”
Prohodul Maicii Domnului, în bisericile ortodoxe, în această seară
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.