Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, prezent la Bruxelles
Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a participat, în 4 mai, la „Ziua porţilor deschise”, la instituţiile europene din Bruxelles, cu expoziţia fotografie istorică „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”. Expoziţia, realizată de Asociaţia Forums şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, a fost prezentată în clădirea ,,Justus Lipsius” – sediul principal al Consiliului UE şi al Secretariatului General al Consiliului, în Bruxelles. Alături de expoziţia Muzeului Judeţean de Istorie, la „Ziua porţilor deschise” au mai fost prezentate – expoziţia „Mănăstiri şi biserici din România”, cu desene din perioada interbelică, autor Anton Kaindl, expoziţie realizată de Muzeul Naţional Bran, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi expoziţia de sculptură cu operele artistului român Vladimir Kazan.
Expoziţiile au fost doar o parte a modului în care România a fost promovată la instituţiile europene din Bruxelles, căci a mai fost şi un stand care a inclus instalaţii digitale. Astfel, mii de persoane care au vizitat Consiliul UE au avut ocazia să afle mai multe informaţii despre România care deţine pentru prima oară Preşedinţia Consiliului UE.
„Ziua porţilor deschise” la instituţiile europene este un eveniment organizat anual, în mod tradiţional, cu ocazia Zilei Europei care se serbează pe 9 mai. Evenimentul urmăreşte familiarizarea publicului cu instituţiile europene, prin implicarea în activităţi organizate special pentru această ocazie şi anume vizite ghidate, dezbateri publice, jocuri interactive, concursuri etc. În cadrul Consiliului UE, fiecărui stat membru îi este alocat un stand special pentru promovare.
Expoziţia de fotografie istorică ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” este dedicată pasiunii cu care suverana României Mari a iubit arta populară românească şi cuprinde imagini istorice din perioada 1893 – 1935, cu principesa moştenitoare şi apoi regina Maria în costum popular românesc. Imaginile au fost alese din jurnalul reginei şi colecţii particulare şi sunt însoţite de citate selectate din cărţile scrise de regină şi din autori români şi străini care au scris despre regina Maria. Curatorul expoziţiei este Nicolae Pepene.
Expoziţia a fost finanţată, în anul 2018, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În străinătate a mai fost prezentată şi la Washington şi Philadelphia (SUA), Montreal şi Quebec (Canada), Dublin (Irlanda).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
[…] tinerii artişti, concursuri şi chiar ateliere pentru elevi, a precizat Nicolae Pepene, manager al Muzeului Judeţean de Istorie, inițiatorul proiectului. Şase locuri de desfășurareAnul acesta, „harta” festivalului s-a […]