Lista cu eroii neamului va fi așezată în Sf. Masă din altarul Catedralei
Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți va fi așezată în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale, lăcaș de cult dedicat memoriei celor care s-au jertfit pentru neam și credință, conform Basilica.ro. Numele acestora poate fi consultat pe site-ul Trinitas TV într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”. Cele 1.684 pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”. Lista cuprinde peste 84.000 de nume de eroi ai neamului din Războiul de Independenţă din 1877-1878, războaiele balcanice din 1913, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918.
De altfel, eroii neamului românesc au fost pomeniţi sâmbătă pentru prima dată la Catedrala Naţională, denumire care a Catedrala este „un simbol spiritual naţional”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”, după cum spunea Patriarhul României, „au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în timpul căruia au început lucrările de înălţare a edificiului reprezentativ pentru Ortodoxia românească. După serviciul religios, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a explicat de ce a ales să oficieze această slujbă înainte de sfinţirea Catedralei Naţionale. „Pomenirea solemnă a eroilor neamului românesc cu o zi înainte de sfinţirea Catedralei Naţionale o săvârşim pentru a aşeza cu evlavie şi recunoştinţă sub Sfânta Masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”. „Pe lângă eroii cunoscuţi există o mulţime de eroi necunoscuţi ai neamului românesc care au fost înmormântaţi în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuţi de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
Catedrala Naţională reprezintă un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, considerat încreştinătorul poporului nostru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni.
Catedrala Naţională va fi sfinţită astăzi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, alături de care se vor afla mai mulţi ierarhi români şi străini. Chiar dacă este gata 96%, stadiul „la roșu”, sfințirea se face astfel încât evenimentul unic la nivelul istoriei poporului român să aibă loc în Anul Centenar al Marii Uniri când românii celebrează un secol de unitate naţională. Părintele Nicolae Crângașu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului monumente şi construcţii bisericeşti, a menționat că „dificultatea găsirii muncitorilor în construcții a făcut ca edificiul să nu fie finalizat în totalitate până la acest moment”.
De la Catedrala Mântuirii Neamului la Catedrala Naţională
Potrivit Basilica.ro, lăcașul de cult a primit inițial numele de Catedrala Mântuirii Neamului, termenul de mântuire având sens de izbăvire sau eliberare, deoarece după anul 1918 denumirea avea înțelesul de eliberare a românilor de sub stăpâniri străine.
Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc din data de 11 februarie 2016 a echivalat denumirea Catedrala Mântuirii Neamului cu denumirea Catedrala Naţională, nume similar cu cel al Catedralei noi National Cathedral (1990) din Washington.
Citiți și :
Duminică încep „zilele de sfinţire a Catedralei Naționale”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.