Cultură

ISTORIA BRAȘOVULUI. Unde era Porta Petri?

  • poartavamii1.jpg
 

În Evul Mediu, în burgul Brașovului se putea intra prin patru porți:
Poarta Ecaterinei (Katharinentor), care se întindea de la actuala Facultate de Silvicultură (acolo funcționa și o moară) până dincolo de Poarta Șchei (construită mult mai târziu, în 1828). Actualmente, din Poarta Ecaterinei se mai păstrează doar turnul
Poarta Principală sau a Căldărarilor, situată la capătul Uliței Căldărarilor (actuala Stradă a Republicii, capătul dinspre Modarom). Ulterior, în secolul al XVII-lea, i s-a adăugat un turn prevăzut cu ceas și împodobit cu fresce.
Poarta Străzii Negre (Swarczgas), la capătul actualei străzi Nicolae Bălcescu (capătul dinspre Liceul Unirea-magazinul Star). Strada Neagră se numea așa din cauza numeroaselor tăbăcării care deversau în uliță apa murdară.
Poarta Vămii, cunoscută și ca Poarta Mănăstirii (Klostertor) sau ca Porta Petri (după numele cartierului Petri, unde era situată). A fost construită în secolul al XVI-lea, la capătul Uliței Vămii (actuala Mureșenilor, în zona Cercului Militar-Rectorat-Aro), fiind o cale de acces puternic fortificată și apărată. Era compusă dintr-un bastion de formă circulară și un turn, formând o întăritură lungă de aproape 100 m, prevăzută și cu un pod mobil, cu lanțuri, care se ridica pe timpul nopții. Pe parcursul de la poarta exterioară până în oraș, drumul putea fi blocat prin mai multe porți și gratii, complexul Porții Vămii fiind practic de necucerit.
Pe frontispiciu, această poartă avea zugrăvită imaginea lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cel care, în 1395 a dat poruncă să fie fortificat Brașovul.
Poarta a fost puternic afectată de cutremurul din 1738, fiind dărâmată definitiv în 1836. În 1838, în acel loc s-a construit altă poartă, în stil Brandenburg, cu treceri pentru vehicule și pietoni (foto 2). Și aceasta a fost dărâmată, în 1891, când s-au montat șinele pentru tramvaiul cu aburi, sub pretextul că locomotiva nu încăpea prin poartă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button