Cultură

ISTORIA BRAȘOVULUI. De unde vine numele Hotelului ARO?

 

Toată lumea știe unde este Hotelul Aro (rebotezat „Carpați” de comuniști), clădire care a devenit unul dintre simbolurile Brașovului modern. Mai puțini cunosc, însă, de ce se numește așa.

Sunt, de fapt, două hoteluri, nu unul: Aro Palace (pe B-dul Eroilor) și Aro Sport (în spatele primului, pe str. Sf. Ioan), ambele proiectate de arhitectul Horia Creangă (nepot al scriitorului Ion Creangă), cel care a proiectat și Blocul Aro din București (pe B-dul Magheru, clădirea fiind numită ulterior Blocul Patria). Inițial, Aro Palace avea doar „corpul vechi”, cum este numit, ridicat între anii 1938-1939 lângă Palatul Czell (cel mai vechi dintre cele trei cu acest nume), aparținând familiei de industriași cu același nume, proprietară, între altele, a fabricii de bere de la Dârste și a unei fabrici de spirt la Cristian.

Construcția celor două hoteluri din Brașov despre care discutăm a fost finanțată de societatea „Asigurarea Românească”, înființată în 1923, de aceea a preluat prescurtarea ARO, după cum scrie Sextil Pușcariu în „Brașovul de altădată”: „…sunt cele dintâi două silabe ale Asigurării Românești și modul de a scurta numirea prin combinarea lor intr-un cuvânt nou, o imitație mdernă după englezește, devenită generală la toate popoarele grăbite de azi. Palatul are opt sau zece etaje, o terasă în loc de acoperiș și cinematograf”.

Corpul nou al Hotelului Aro Palace a fost construit între 1963 și 1965, după proiectul arhitectului râșnovean Iancu Rădăcină. Inițial, proiectul prevedea ca amplasamentul construcției să fie în spatele locației actuale (în Piața Sf. Ioan de astăzi), însă diriguitorii comuniști l-au mutat, cu scopul de a avea un motiv să demoleze superba clădire a Bisericii Reformate, considerată prea „la vedere”. Ca urmare, biserica a fost distrusă în doar trei zile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button