Duminica Ortodoxiei. Colectă în biserici pentru Fondul Central Misionar
Duminica I din Postul Mare, cea de astăzi, a fost instituită din secolul al IX-lea drept Duminica Ortodoxiei. Este sărbătoarea victoriei cinstitorilor sfintelor icoane asupra celor care doreau înlăturarea lor din cultul Bisericii (iconoclaştii). Cinstirea sfintelor icoane a fost restabilită la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, în anul 787, atunci când au fost anatematizaţi şi cei care luptau împotriva lor. La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul Împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor şapte Sinoade Ecumenice şi consfinţeşte definitiv cultul icoanelor în Biserică. La 11 martie, în prima duminică a Postului Mare din anul 843, deciziile Sinodului din 4 martie au fost proclamate în mod solemn şi se instituie Duminica Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului, dar şi asupra tuturor ereziilor în general. Părinţii Bisericii au precizat că sfintele icoane trebuie cinstite deoarece pe ele sunt zugrăvite chipurile unor persoane sfinte, iar cinstirea adusă sfintelor icoane nu se adresează materiei icoanei (lemnului), ci persoanelor pictate pe icoane, în acest sens fiind citat ceea ce spunea Sfântul Teodor Studitul. „Ştim că Fiul lui Dumnezeu, făcându-Se om cu adevărat, a fost asemenea nouă în toate. Şi fiindcă omul poate fi zugrăvit, asta înseamnă că şi Hristos poate fi zugrăvit. Iar icoana zugrăvită ne este lumină sfântă, amintire mântuitoare nouă celor ce Îl vedem născându-Se, botezându-Se, săvârşind minuni, răstignindu-Se, îngropându-Se, înviind şi înălţându-Se la cer, nerătăcind că acestea nu ar fi aşa, conlucrând cu privirea la contemplarea minţii şi susţinând prin amândouă credinţa în taina mântuirii”,
Pastorala din Duminica Ortodoxiei 2020 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, semnată de Patriarhul Daniel și de ceilalți ierarhi membri ai Sf. Sinod subliniază bogăția și frumusețea spirituală a perioadei liturgice în care ne aflăm. Ei reamintesc faptul că această călătorie duhovnicească spre sărbătoarea Învierii trebuie continuată „alături de Hristos Domnul – Marele Pelerin”.
Ierarhii arată că Mântuitorul ne însoțește pe #CaleaPostului, „prin Tainele Bisericii, mai ales prin deasa Spovedanie și Împărtășanie” care trebuie făcute „cu o pregătire mai atentă și mai intensă”. Mesajul Pastoral amintește că Duminica Ortodoxiei „este o reală chemare de a cultiva identitatea noastră spirituală” și recomandă unirea mărturisirii dreptei credințe cu dreapta viețuire cotidiană. „Împărtășirea sau comunicarea credinței adevărate se realizează prin cuvânt, dar și prin lumina viețuirii omului în comuniune cu Hristos”, semnalează ierarhii români.
În contextul acestei sărbători a cultului sfintelor icoane, când suntem chemați „să descoperim chipul lui Dumnezeu Cel veșnic întipărit în om”, membrii Sinodului trag un semnal de alarmă: „Bulversat de multiplele probleme și ispite, cărora nu mai reușește să le facă față, omul de azi nu mai găsește timp să cultive chipul lui Dumnezeu din el, spre a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Cel Sfânt, adică la sfințenie”.
Un aspect practic al acestei sărbători a Ortodoxiei și „un semn văzut al iubirii față de semeni” este colecta pentru Fondul Central Misionar. Acest fond susține proiectele pastorale, misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhii reamintesc că 2020 a fost proclamat „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” și transmit îndemnul de a contribui la această colectă în special pentru a ajuta „lucrarea misionară a parohiilor izolate și îmbătrânite, tot mai numeroase în țara noastră”.
Textul integral al Pastoralei la Duminica Ortodoxiei 2020, aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.