Cu ce a surprins publicul braşovean Dan Puric?
Ortodoxie, creştinism, demnitate şi adevărul din lucrurile simple, sunt doar câteva din elementele de care s-a folosit actorul, regizorul şi eseistul Dan Puric pentru a capta atenţia publicul prezent luni seară, într-un pub din Braşov.
Peste 300 de oameni şi-au rezervat locuri pentru a asculta opiniile şi convingerile lui Puric despre viaţă, neam, tradiţii, istorie, omul modern şi tendinţe sociale, în cadrul conferinţei cu tema „Cine suntem”, un proiect în premieră pentru Braşov.
Şi-au găsit locul printre mesajele vorbitorului şi martirii puşcăriilor comuniste, printre care filosoful Petre Ţuţea, dar şi dr. Teofil Mija – care a înfiinţat la Braşov Asociaţia Filantropică Medical-Creştină „Cristiana”.
„În Occident, demnitatea umană a înlocuit demnitatea creştină. Procesele lor istorice, falimentul creştinismului în Occident au dus la reformă, la moartea creştinismului şi dezvoltarea individualismului. Noi, românii, avem o altfel de experienţă. La noi, creştinismul nu numai că nu a falimentat, ci, din contră, este viaţa noastră”, este doar una din filosofiile lui Puric.
Pe de altă parte, este de părere actorul, „antrenamentul de uitare la care este supus poporul român, astăzi, face ca gândirea şi inima să se rotească pe loc şi, din această rotire în gol, paradoxal, o dată cu trecutul, dispare şi viitorul. El, omul de azi, pedalează zadarnic într-un prezent continuu. A locui cu fiinţa doar într-o dimensiune a timpului – şi aceea distorsionată – înseamnă moartea lentă, dar sigură, a identităţii”.
Mai multe despre cum priveşte omul de cultură viaţa, moartea şi legătura dintre acestea pot fi aflate din publicaţiile sale titrate astfel: „Cine suntem”, „Omul frumos”, „Fii demn!”, „Suflet românesc”, „Jurnalul unui câine scris de un puric Dan”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.