Cultură

Concert aniversar. Dirijorul Ilarion Ionescu-Galați este sărbătorit de Filarmonica „George Enescu”

 

Filarmonica „George Enescu” îl sărbătorește, astăzi, pe dirijorul Ilarion Ionescu-Galați, care a împlinit 80 de ani pe 17 septembrie, printr-un concert aniversar.

„Sunt foarte fericit de inițiativa Filarmonicii «George Enescu» de a-mi dedica aceste concerte aniversare. Eu am crescut aici în Filarmonică, toată tinerețea mea a fost aici. Am fost violonist în Filarmonica «George Enescu», până când am devenit dirijor permanent la Filarmonica din Brașov în 1965”, a declarat Ilarion Ionescu-Galați.

În programul concertului, care începe la ora 19.00, sunt incluse lucrările: Simfonia nr. 35, în re major, KV 385, „Haffner”, de Wolfgang Amadeus Mozart, „Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră, în sol minor, op. 26” de Max Bruch, „Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski, „Capriciul Italian” de Piotr Ilici Ceaikovski. Solist este violonistul Răzvan Stoica. De altfel, un alt concert aniversar a avut loc ieri la Ateneul Român.

„Este o bucurie să-l sărbătorim la Filarmonica «George Enescu», pe 12 și pe 13 octombrie, pe maestrul Ilarion Ionescu, un mare nume în muzica românească. Este un muzician cu auz remarcabil și necruțător, un pedagog abil, un pasionat al artei sale, un exigent flexibil pentru a obține rezultatele dorite, un muncitor neobosit, un om de spirit”, a arătat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Ilarion Ionescu-Galați s-a născut în 17 septembrie 1937 la Iași. La 4 ani a început studiul viorii cu tatăl său. În 1949 devine elev al reputatului pedagog George Manoliu, la Liceul de Muzică din București. În 1954 a debutat ca solist (în Wieniawski), în compania Orchestrei Radiodifuziunii bucureștene, dirijor Iosif Conta. Între 1955 și 1960 este student la Academia de Muzică.

A debutat ca dirijor în 1963. În 1965 obține prin concurs o bursă a Guvernului Francez și, la Paris, devine discipolul lui Pierre Dervaux și al lui Charles Munch, obținând la absolvire Premiul I. Este numit, în urma unui concurs, prim dirijor al Filarmonicii din Brașov, funcție pe care a deținut-o până în 1999. Între 1971 și 1987 a fost director al Filarmonicii din Brașov.

Este membru onorific al „Suzuky Method” din Tokio și profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania”. Pentru meritele sale i-a fost decernat „Marele Premiu” al Uniunii Criticilor Muzicali în 2000 și este cetățean de onoare al orașelor Brașov, Ploiești și Târgu-Mureș.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button