Cultură

Cinci muzicieni braşoveni, pe scena Conservatorului Central din Beijing

 

Corina Purcărea (mezzosoprană), Alexandru Manole (chitară clasică), Magdalena Lazăr (vioară), Claudia Ligia Șuteu (acompaniament pian) şi Botond Szőcz (pian), studenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov, au susţinut marţi, 24 iulie, pe scena Conservatorului Central din Beijing un recital de muzică clasică. Repertoriul a cuprins piese ale marilor artişti internaţionali, precum Serghei Rachmaninov, Astor Piazzola, Benjamin Britten, Ciprian Porumbescu sau George Enescu. În semn de respect pentru audienţă, au inclus ca surpriză în programul de bis şi două piese chinezeşti foarte cunoscute şi îndrăgite: The Butterfly Lovers şi JasmineFlower. Plasând concertul sub egida centenarului, ES Basil Constantinescu, ambasadorul României în Republica Populară Chineză, a indicat că, printr-o coincidenţă fericită, data recitalului (24 iulie) este una cu o deosebită însemnătate în istoria României şi cu o legătură intrinsecă cu contextul centenarului: cu aproape cu 250 de ani în urmă, Moldova şi Ţara Românească îşi solicitau independenţa faţă de Imperiul Otoman, iar în urmă cu exact 28 de ani, Parlamentul României adopta un proiect de lege prin care ziua de 1 Decembrie devenea Ziua Naţională a României.

Cei cinci tineri studenţi ai Universităţii Transilvania se află în Beijing pentru a lua parte la ediţia din 2018 a programului de schimburi culturale „Cunoaşterea Chinei prin Muzică”. Prezenţa unor reprezentanţi ai generaţiei tinere de artişti români, prima de la înfiinţarea programului, a fost facilitată de către Ambasada României la Beijing. Echipa de muzicieni, aflată pentru aproximativ 3 săptămâni în China, este condusă de prof. dr. Stela Drăgulin, profesoară de pian recunoscută la nivel mondial şi mentorul unora dintre cei mai mari pianişti români, printre care Horia Mihail, Mihaela Ursuleasa sau Alina Bercu. Recitalul a fost organizat de Ambasada României în Republica Populară Chineză, ca parte a seriei de evenimente lansate sub auspiciile Centenarului, cu ajutorul Institutului de Muzică Confucius şi Centrului Muzical pentru Schimb Cultural din cadrul Conservatorului Central din Beijing, cu sprijinul Universităţii Transilvania din Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button