Cultură

Ce trebuie să (nu) faceți ca să vă meargă bine în noul an

 

Oricât de puțin superstițios ar fi cineva, tot știe că de felul în care păşeşti în noul an depinde cum îţi merge pe parcursul acestuia. Așa că trebuie să pui „început bun”. Pentru a ocoli necazurile și a atrage binele, sănătatea, bunăstarea, bătrânii s-au înconjurat de tot felul de superstiţii pe care le-au transmis cu grija urmaşilor. Se spune că, la sfârşitul anului, este bine ca tot omul să aibă datoriile plătite, pentru ca în anul care vine să nu fie nevoit să scoată mulţi bani din buzunare. Se mai spune, de asemenea, că în prag de an nou casa trebuie să fie curată, oricând gata să primească oaspeţi. Nici rufele murdare nu este bine să fie lăsate pentru după Anul Nou. Spălându-le înainte de intrarea în noul an, te fereşti de sărăcie şi de mizerie.

Pregătirea bucatelor pentru seara dintre ani este învăluită şi ea în umbra superstiţiilor. Astfel, pentru noaptea dintre ani nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece asa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipeşte norocul şi bunăstarea casei.

O tradiţie mai nouă, de import, cere ca miezul nopţii de Revelion să-i surprindă pe îndrăgostiţi sărutându-se sub crenguţa de vâsc atârnată la uşă. Se spune că dacă noul an te „prinde” astfel, atunci dragostea va intra tot anul în gospodărie, iar cei ai casei vor trăi în armonie.

O altă superstiţie este şi aceea ca prima persoană care intră în casă în noul an să fie bărbat. Asta pentru că el reprezintă stâlpul casei, iar dacă intră primul, atunci fericirea casei nu va fi clintită de greutăţile cotidiene. Pe 1 ianuarie este bine ca în case să intre „semănătorii”. Aceştia aruncă cu grâu sau, mai nou, cu orez în toate încăperile pentru ca cei ai casei să aibă parte de un an prosper.

În prima zi din noul an nu se mătură şi nici nu se adună grâul sau orezul pentru a nu atrage sărăcirea casei în anul cel nou. Se mai spune că cine va dormi în Ziua de Sfântul Vasile va fi tot anul somnoros.

Dacă în ajunul lui Sfântul Vasile, seara, fetele pun într-un vas cu apă un fir de busuioc şi o ramură de măr, apoi un ban ca punte, lăsându-le astfel în noaptea Anului Nou până dimineaţa, îl vor visa pe tânărul care le va cere în căsătorie. În dimineaţa de Sfântul Vasile, fetele mari se duc în ocolul vitelor şi dau cu piciorul într-o vacă ce stă culcată zicând: „Hai, estimp, hai altădată, hai la anul, hai la doi ani etc”. La ce zicere se va scula vaca, atunci se va mărita fata.

– În noaptea Anului Nou, în Ţara Chioarului, fetele ies în ogradă şi numără nouă stele şi dacă a noua stea este mai strălucitoare înseamnă că şi ursitul ei va fi frumos, va fi voinic, apoi o roagă pe stea să-i aducă ursitul.

– La miezul nopţii, de Anul Nou, fetele iau de pe masă colacul ornamentat care se ţine pe masă de sărbători, îl ţin pe vârful capului, se aşează pe tăietor şi aşteaptă sp audp un sunet dintr-o direcţie oarecare şi din ce parte vine sunetul, în acea parte îşi va găsi ursitul.

– În Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimbă porţile unor săteni care s-au certat în cursul anului, determinându-i astfel să vorbească şi să se împace.

– În zonele Făgăraş şi Mureş este obiceiul ca de Anul Nou să se pună pe masă 12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte. Fete şi feciori sau perechi de fete şi feciori intră pe rând în casa şi întorc fiecare dintre ei câte o farfurie şi ce se află sub farfurie le arată că aşa le va fi ursitul(a) sau că aşa le va fi norocul dacă se vor căsători: oglindă = mândrie; paharul de ţuică = băutor; pâinea = bogăţie; cărbunele = negru la suflet; sarea = sărăcie; creionul = domn; bani = avuţie. Se face haz de aceste preziceri.

* Tot în Ajunul Anului Nou, se scobesc 12 cepe sau jumătăţi de ceapă şi se pune câte o lingură de sare în fiecare dintre ele. Fiecare ceapă reprezintă o lună a anului. În funcţie de lichidul strâns, pe 1 ianuarie se interpretează care dintre lunile anului vor fi ploioase şi care secetoase. Prin extensie, se consideră că primele vor fi îmbelşugate, iar cele din urmă mai sărace.

* În noaptea dintre ani, fetele nemăritate încearcă să-şi ghicească soarta, dacă anul următor le va aduce sau nu peţitori. Pentru asta pun cenuşă într-un pahar cu apă şi aruncă înăuntru o verighetă. Din formele care se ivesc în interiorul cercului, fetele află dacă îşi vor întâlni sau nu sortiţii în acel an. De asemenea, în unele părţi se practică şi ghicitul în oglindă. Fata se aşează pe întuneric în faţa unei oglinzi, între două lumânări, sperând că în luciul oglinzii să se ivească chipul celui sortit.

* Tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă după Anul Nou să fie un bărbat, pentru că el va aduce norocul şi belşugul în casă. Prima persoană pe care o îmbrăţişezi după miezul nopţii dintre ani trebuie să fie un bărbat sau o persoană în vârstă, ca să fii sănătos şi să trăieşti o viaţă îndelungată.

* În noaptea dintre ani se pune pe masă, cu faţa în jos, o sită. Câte găuri are sita, atâtea bucurii vei avea anul viitor.

* Se spune că de 1 ianuarie nu trebuie să dai cu mătura prin casă sau să arunci gunoiul, ca să nu dai norocul afară din casă.

* În ziua de Anul Nou, oamenii îşi află norocul în grâul semănat de Sfântul Andrei (30 noiembrie). După înălţimea firelor verzi, se va şti dacă membrilor familiei le va merge bine în anul care urmează.

Semne și superstiții:

  • Când la masă se varsă piper, e semn de ceartă;
  • Dacă se varsă ceai, e semn bun;
  • Când un băţ de chibrit pârâie mai lung în mâna cuiva, e semn că acela va lua bani;
  • Dacă la masă sunt puse din întâmplare mai multe tacâmuri decât numărul persoanelor, e semn că vor veni musafiri pe neaşteptate;
  • Cel care mănâncă cu lăcomie sau ceva greţos trebuie să bată din palme, ca să nu i se aplece;
  • Când la masă se varsă vinul din pahar, e semn de veselie;
  • Pentru cel care strănută e semn că va face chef;
  • Cel care mănâncă mult trage a sărăcie;
  • Cel care va mânca sau va bea ceva dat peste fereastră poate să turbeze;
  • Când se varsă cafea, e semn ca respectiva persoană va primi bani.
  • Acel obiect pe care îl ai în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după această oră, va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ai bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel.
  • Dorinţa pusă la miezul nopţii, de Revelion, are toate şansele să se împlinească.
  • E bine să ai pe masa de Anul Nou crenguţe de vâsc – aduc noroc.
  • Aduce ghinion dacă agăţi calendarul înainte ca Noul An să înceapă.
  • Aduce ghinion să întorci fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.
  • Aduce ghinion să intri în Noul An fără nici un ban în buzunar.
  • E bine să nu te găsească Anul Nou cu datorii, altfel vei avea datorii tot anul.
  • Primul om care îţi va trece pragul în prima zi din Noul An va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
  • Prima persoană care va bate la uşă, în prima zi din Noul An trebuie primită. Dacă prima persoană care va intra în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.
  • Nu trebuie să arunci nimic din casa în prima zi de An Nou, nici măcar gunoiul! E bine ca în prima zi a Anului Nou ceva sau cineva să intre în casă, nu să iasă!
  • Este bine să faci ceva care are legătură directă cu serviciul sau cu ocupaţia specifică în prima zi a Noului An, pentru ca aceasta să meargă bine în Anul Nou… Nu este bine să speli în prima zi a Noului An.
  • Prima zi din Noul An trebuie să găsească locuinţa curată.
  • Este bine să porţi haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion.
  • Este semn rău să spargi ceva în prima zi a Noului An şi în noaptea de Revelion.
  • Este semn rău să plângi în prima zi a Noului An.
  • Este bine să faci mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, artificii etc.).
  • Este rău să împrumuţi bani sau altceva în prima zi a Noului An.
  • E semn rău dacă strănuţi în noaptea de Anul Nou.
  • Aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou.
  • Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
  • Este bine să laşi uşile şi geamurile deschise în noaptea de Anul Nou.
  • Femeile nemăritate, dacă împrumută o verighetă şi o poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă (nu pe inelar), îl vor visa pe viitorul soţ. De asemenea, acelaşi vis va apărea dacă tai o frânghie deasupra pernei când mergi la culcare, de Anul Nou.
  • Copiii născuţi de Anul Nou sunt norocoşi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare