Cultură

Casa cu Sfinţi din Braşov! Icoane vechi de peste 250 de ani „dispar“ pe zi ce trece, din lipsa banilor!

Cum se pot salva?

  • P1030732_204881.JPG
  • P1030735_204880.JPG
  • IMG_3150_204876.JPG
  • IMG_3146_204873.JPG
  • IMG_3145_204874.JPG
  • IMG_3148_204875.JPG
  • P1030732_204877.JPG
  • P1030735_204878.JPG
  • IMG_7743_204879.JPG
 

Mulţi braşoveni cunosc Casa cu Sfinţi din Schei. Clădirea este monument istoric şi se află pe strada Vasile Saftu nr. 15. Se pare că primul proprietar, de acum mai bine de 250 de ani, era un negustor de grâne. La acea vreme, era una din cele mai arătoase gospodării din zonă. Înaltă, spaţioasă, cu două icoane pe faţadă. De-a lungul anilor, casa s-a degradat, apoi a fost reparată, şi încă mai stă bine în picioare. Actualii proprietari şi-au băgat toţi banii în reparaţii, iar acum, ajunşi la pensie, nu îşi permit să plătească restaurarea preţioaselor icoane. Cu greu se mai pot vedea picturile religioase – care reprezintă botezul lui Iisus şi un arhanghel.

„Se vedea cerul prin acoperiş“

Pensionarul Dionisie Ban locuieşte în casă împreună cu soţia şi mama lui. Părinţii acestuia au cumpărat casa prin anii`70, fără să ştie atunci că era monument istoric. Au venit  în Braşov din judeţul Cluj, să-şi găsească ceva de muncă, după ce statul le-a confiscat toate animalele din gospodărie, la Colectivizare. Au lucrat ca poştaşi şi tot ce-au câştiagat au pus de-o parte. După ce au vândut şi casa de la ţară, au luat clădirea din Şchei, deşi era în stare avansată de degradare.

„Acoperişul mai avea un pic şi se prăbuşea. Puteai să vezi cerul, prin găurile din tavan şi acoperiş. Atunci locuiau aici mulţi chiriaşi. După un proces lung, tatăl meu a reuşit să le găsească alte locuinţe chiriaşilor şi să se mute în casă. A făcut contract cu ICRAL-ul şi a reparat casa pe banii lui. Toţi banii alor mei au intrat în casă. Ulterior, şi ai mei. Singurul ajutor pe care ni l-a dat statul a constat în cinci beţe cu care au sprijinit faţada, să nu cadă, după cutremurul din 1975. Se vede şi în pozele pe care le-am făcut, cum arăta casa pe vremuri“, a povestit acesta. Bărbatul a vrut să restaureze picturile, dar când a întrebat un pictor cât costă, i s-a spus că e nevoie de mii de euro, bani pe care nu-i are.

Se caută sponsori!

„M-am tot gândit cum să fac. Poate dacă găsesc un sponsor, să mă ajute, nu ştiu. Casele vechi trebuie restaurate cum trebuie, nu după ureche. Nu-mi plac cei care zugrăvesc cu vopsea lavabilă sau pun geamuri termopan, folosesc ciment unde nu trebuie. Zidul trebuie să respire, de asta am folosit var, cum se făcea pe vremuri. Şi pentru icoane trebuie specialişti, nu se poate oricum. Dacă se oferă cineva să sponsorizeze restaurarea icoanelor, aş putea să-i pun o plăcuţă cu numele pe casă, drept recunoştinţă“, a mai spus Dionisie Ban.

Acesta mai arată că până anul trecut, proprietarii de case monument istoric nu plăteau impozite. De anul acesta, după ce a intrat în vigoare noul Cod Fiscal şi s-a dat o hotărâre de Consiliu Local, situaţia s-a schimbat. Proprietarii nu mai sunt scutiţi.

„Se pot restaura faţadele, cu puţină bunăvoinţă“

Istoricul Alexandru Stănescu e un bun cunoscător al monumentelor din Braşov. Crede că multe ar putea fi restaurate cu puţină bunăvoinţă. „Direcţia pentru Cultură  ar putea să restaureze, din fonduri proprii, anumite clădiri monument istoric, dacă proprietarii fac dovada că nu pot suporta cheltuielile. Sunt clădiri care merită restaurate. Pentru Casa cu Sfinţi, de exemplu, există un proiect făcut din 2010, la Direcţia pentru Cultură. Se poate reface faţada şi, separat, se pot restaura icoanele. Cel puţin una, pentru că cealaltă e în stare avansată de degradare, ar trebui refăcută total, aproape nu se mai vede nimic“, a spus Stănescu, fost director al Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Braşov.

„Adoptă o faţadă“

„Când lucram la Direcţia pentru Cultură am văzut multe situaţii complicate. De genul – un om cu bani dorea să restaureze o clădire pe cheltuiala lui şi tot nu putea. Pentru că avea nevoie de acordul tuturor locatarilor, iar unii cereau bani suplimentari pentru ei, doar pentru a-şi da semnătura. Au fost multe cazuri“, povesteşte Alexandru Stănescu. „Centrul istoric al Braşovului e ca o carte de vizită a oraşului. Turiştii trebuie să vadă clădiri îngrijite. Cred că se pot reface multe faţade cu ajutorul sponsorilor. S-ar putea face o campanie care să se numească Adoptă o faţadă. Nu e nevoie chiar de foarte mulţi bani. Cu 3.000 – 5.000 de euro se poate reface o faţadă din centrul istoric – mă refer aici la tencuială, zugrăveală, repararea burlanelor. S-ar putea restaura şi porţile vechi, e păcat să se distrugă“, a spus acesta.

Alexandru Stănescu crede în colaborarea cu proprietarii, nu în amendarea lor, mai ales că cei mai mulţi sunt pensionari. „Oamenii trebui făcuţi să înţeleagă cum anume trebuie conservate clădirile vechi. Sunt soluţii“, a spus acesta.

„Dacă nu îşi permit să restaureze, să se mute…“

Autorităţile locale au altă părere. Legal, dacă o clădire monument istoric este în stare de degradare, de vină este proprietarul. Simplu. Iar dacă nu e în stare să restaureze pe banii lui, „să se mute“, e ceea ce se aude des în ultima vreme. „Municipalitatea nu poate să restaureze prea uşor. Practic, e foarte greu. În anumite cazuri sociale, Primăria ar putea să restaureze şi să îşi recupereze apoi banii. Şi cum să-i recupereze, dacă acei oameni nu au bani? Şi nu e doar problema asta. În cele mai multe clădiri din centrul istoric sunt mai mulţi proprietari. Şi e nevoie de acordul notarial al tuturor proprietarilor pentru a se poate face restaurarea. În alte cazuri proprietarii sunt plecaţi din ţară, şi nu se poate restaura fără acordul lor. E nevoie de o schimbare de mentalitate. Proprietarii trebuie să înţeleagă că au şi obligaţii, nu numai drepturi. Dacă nu îşi pot permite să restaureze, să se mute la bloc, unde sunt mai puţine cheltuieli“, spune Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Acesta mai e de părere că icoanele de pe casa din Schei ar putea fi restaurate prin Ministerul Culturii.

Fără ferestre termopan şi reparaţii după ureche

Mulţi dintre cei care stau în case vechi, de exemplu din Schei, s-au născut în ele, iar acum sunt pensionari sau au salarii mici.

Ruxandra Ştefan, director interimar la Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov, spune că proprietarii sunt responsabili pentru starea în care se află un monument istoric. Acesta precizează că orice proprietar care vrea să restaureze trebuie să ceară un certificat de urbanism de la Primărie. „E nevoie şi de avize, desigur. Noi le dăm toate informaţiile. Totul e să vină la noi şi să întrebe, vor primi toate informaţiile necesare“, a spus aceasta. Ruxandra Ştefan a mai menţionat că cei care restaurează după ureche vor fi amendaţi. „Oamenii trebuie să înţeleagă că au responsabilităţi“, a spus aceasta.

Arh. Horaţiu Vasilescu spune că cel mai mare pericol pentru o clădire veche îl reprezintă cei care fac reparaţii după ureche, cu materiale noi care nu se potrivesc. „De exemplu pun geamuri termopan la vedere. Se pot pune ferestre cu rame de lemn, totul e să te interesezi, să îţi dai interesul. Faţadele vechi se pot conserva uşor dacă se repară în fiecare an burlanele şi streșinile. Apa infiltrată face cele mai mari distrugeri“, a mai spus acesta.

Arhitectul braşovean crede că o soluţie pentru restaurarea clădirilor monument istoric ar fi apelarea la fonduri europene.

Citiţi şi:

Specialiștii brașoveni cred că Hanul de la Pietrele lui Solomon nu mai poate fi salvat!

Un simbol al Brașovului, „Hanul Pietrele lui Solomon”, a fost lăsat în paragină și transformat în toaletă publică


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare