Cultură

BRAȘOVENII de la Capella Coronensis au (în)cântat la Lisabona

 

Pentru a sărbători Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român a invitat în acest an la Lisabona ansamblul brașovean Capella Coronensis, format în jurul reputatului muzician Markus Steffen Schlandt, titularul orgii din Biserica Neagră. Componenții sunt Cristina Radu— soprană, în prezent solistă a Operei din Brașov, Ciprian Dancu— clarinet, membru al Filarmonicii din Sibiu, Roxana Curtgeafar— vioară, membră a Filarmonicii din Brașov; Emin Curtgeafar— oboi, membru al Filarmonicii din Brașov, și, evident, Steffen Schlandt.

Concertul a avut loc în 2 decembrie, în nava romanică a Catedralei Patriarhale a Lisabonei (Sé Patriarcal de Lisboa, sediu al cardinalului primat al Portugaliei), loc cu o acustică impresionantă, scenă a marilor ceremonii religioase de Crăciun și de Paști, aflată la porțile Alfamei, centrul urban, cultural și turistic al capitalei lusitane. Gazda, căldurosul public portughez, a primi tîn dar piese originale pentru orgă sau transcrise pentru acest instrument și acompaniament, care se constituie într-un repertoriu solid și variat, alcătuit astfel încât să celebreze nu doar țara noastră ci și Portugalia și o Europă atât de încercată în acest an: piese de Bach, Bartok și Enescu, dar și unele ale compozitorilor brașoveni, Paul Richter și Tiberiu Brediceanu, printre care și colinde.

Grupul are un repertoriu aparte

Grupul Capella Coronensis concertează în distribuţii diferite, axate pe combinaţia între orgă, voce şi instrumente solistice. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă şi romantică, care se pretează pentru interpretări în spaţii religioase. Muzica europeană este prezentă în programele ansamblului, alături de lucrări din creaţii ale spaţiului cultural românesc. O atenţie sporită este acordată unui repertoriu mai puţin cunoscut – care este descoperit în arhive şi biblioteci din România.

Steffen Markus Schlandt a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (prof. Ursula Philippi). Bursier DAAD (Institutul German pentru Relații Externe) la facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert) apoi la Wurtzburg (dirijat coral și orchestră). Corepetitor al societății „Bach” din Wurtzburg (2001-2004). A concertat în Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria și România. Din 2004 este dirijorul corului „Bach” și titularul orgii Bisericii Negre din Brașov. Profesor asociat la Facultatea de Muzică din Brașov. Participă la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Brașov, Feldioara, Rupea, Hărman, Râșnov, Hălchiu etc.). Premiul fundației „Siebenburgisch-sachsische Stiftung” din Munchen (2014) pentru lucrarea de doctorat „Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei”.

 Citiți și:

Un BRAŞOVEAN a făcut furori la Londra – foto şi video

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button