Cultură

BRAŞOVEANUL Steffen Schlandt cântă de Ziua Europei în Portugalia

  • bazilicamafra.png
 

În 9 mai, Ziua Europei, se celebrează congruența de idealuri și aspirația spre unitate în țările din Europa. Ca simbol al cooperării între națiunile europene, clusterul EUNIC Portugalia organizează un concert la cele șase orgi de la Bazilica din Mafra. Ludger Lohmann (Germania), Reinhard Jaud (Austria), Roberto Antonello (Italia), João Vaz (Portugalia), Steffen Schlandt (Braşov, România) și Juan de la Rubia (Spania) vor cânta la cele șase orgi din Bazilica Palatului Național din Mafra.

Pe lângă piesele cântate împreună, programul va include și o intervenție solo a fiecărui organist, cu câte o piesă specifică fiecăreia dintre cele șase țări. Concertul se va încheia cu o prelucrare pentru șase orgi a Imnului Europei (pe muzica lui Ludwig van Beethoven pentru „Odă Bucuriei” de Friedrich von Schiller, din Simfonia a 9-a).  Concertul din 9 mai include premiera mondială a piesei „3 Puncte în Spațiu” compusă de António Pinho Vargas la solicitarea Primăriei din Mafra, cu ocazia aniversării a 300 de ani de existență a Palatului Național din localitate.
Evenimentul de la Mafra – cu cei șase organiști cântând în același timp – simbolizează comuniunea țărilor membre ale Europei prin intermediul muzicii.

Institutul Cultural Român Lisabona este coorganizator al acestui eveniment, prin sprijinirea participării organistului român Steffen Schlandt, care s-a bucurat de un deosebit succes pe teritoriul portughez în decembrie 2015, când, împreună cu grupul Capella Coronensis, a susținut două concerte în importante biserici lisaboneze. Steffen Schlandt este actualmente organist la Biserica Evanghelică CA din România – Parohia Brașov (Biserica Neagră), dirijorul corului „Bach” și, din 2004, profesor asociat la Facultatea de Muzică Braşov. În intervenția solo, în cadrul concertului din Basilica Mafra, Steffen Schlandt va interpreta Sonata și fuga în do major de Martin Schneider (1748-1812), un compozitor originar din Ghimbav, fost cantor al Bisericii Negre și predicator superior al Bisericii Bartolomeu.

Din programul concertului: M.A. Charpantier, A. Cabezon, J.S. Bach, A.L. Moreira, A.P. Vargas, M. Schneider, M. Portugal, N. Moretti, L.V. Beethoven

Palácio Nacional de Mafra (foto 2) este una dintre piesele arhitectonice de referinţă pentru barocul european, o adevărată comoară a patrimoniului portughez. Palatul a fost deschis ca muzeu în 1911, dar istoria lui e mult mai veche, anul acesta aniversându-se 300 de ani de existență. Construcţia a început în secolul XVIII, sub domnia regelui João V, un mare patron al artelor din Europa acelor vremuri. Aurul şi pietrele preţioase sosite din minele din Brazilia colonială au asigurat coroanei o avere considerabilă care i-a permis regelui să-şi construiască propriul său Versailles şi să achiziţioneze opere de artă ale artiştilor faimoşi din acea perioadă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button