Cultură

Brașov. Zoritorii din Cristian, o tradiție reînviată

  • zoritorii_227601.jpg
 

Grupul Zoritorilor din Cristian a colindat Primăria la ultima ședință de Consiliu Local din acest an. Ceata de colindători, care se constituie în fiecare an în luna decembrie și își începe activitatea de Sfântul Nicolae continuă să colinde, cu diverse ocazii, în întreaga localitate până la sărbătorile de început de ianuarie, atunci când are loc și Balul Zoritorilor. În acest an, Zoritorii au avut ei înșiși un motiv de bucurie, pe lângă spiritul de sărbătoare pe care-l aduc în inimile celor care îi ascultă: au primit de la Primărie costume tradiționale noi, cu specific local. La amiază, sediul Primăriei din Cristian a răsunat de glasurile voioase ale colindătorilor, iar primarul și consilierii au primit cu bucurie urările zoritorilor.

„Astăzi, Zoritorii au colindat Consiliul Local. Zoritorii sunt un obicei străvechi al comunei Cristian, obicei reînviat în ultimii 30 de ani. Tinerii comunei colindă pe la casele fetelor de Crăciun. Mă bucură faptul că au pus suflet, mai ales că în acest an am reușit să le achiziționăm costume, avem 25 de costume noi care au fost luate pentru dumnealor. Sperăm ca an de an să îmbunătățim condițiile, să fie toată trupa echipată în portul nostru local și ne bucurăm alături de ei de sărbătorile de iarnă”, a declarat primarul Gicu Cojocaru.

Zoritorii sunt bucuroși că pot duce mai departe tradiția. „În data de 6 decembrie, Zoritorii își aleg vătaful, contabilul și cămărașul. Apoi urmează repetițiile la Sala Mare, iar primul loc în care colindăm este aici, la Primărie. În dimineața zilei de 25 mergem la biserica de jos și la cea de sus, iar în următoarele 3 zile colindăm tot satul. Din banii strânși vom face un bal pe 7 ianuarie, unde așteptăm pe toată lumea: vom avea cântece și dansurile tradiționale ale Zoritorilor”, a arătat Felix Țintea. De asemenea, ei sunt mândri că au un costum atât de frumos. „Costumul este unul specific local și este alcătuit din pălărie, vestă – care are ghinde în loc de nasturi și emblema Cristianului, ia tradițională, brâul din piele, ițarii din lână și cizmele specifice, tot din piele”, a explicat Alexandru Niță, vătaful din acest an.

Zoritorii din Cristian sunt un grup de bărbați necăsătoriți ce se alcătuiesc anual pentru a colinda Primăria, Bisericile, dar și casele oamenilor și, mai ales, ale fetelor nemăritate. Își aleg vătaf – care este ales o singură dată în viață – și încep repetițiile. Duc cu ei o ploscă cu țuică și cinstesc pe cei ce primesc în case colindătorii, primind în schimb cozonac și bucate tradiționale. Din banii strânși în această perioadă se organizează Balul Zoritorilor, pe 7 ianuarie, când întreg satul e invitat la petrecere.

Acest obicei este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale iernii pentru comuna Cristian, vital pentru buna dispoziție și belșugul sărbătorilor de iarnă. Întreaga comunitate păstrează cu sfințenie acest obicei, iar participarea tinerilor este esențială. Sunt momente cu adevărat speciale, magice, de sărbătoare, care se bucură de susținerea nemijlocită a autorităților locale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button