BRAȘOV. „Vatra” comunității predelene își recapătă strălucirea
Locul unde în urmă cu secole a luat naştere comunitatea predeleană, mănăstirea „Sfântul Nicolae” a început de câţiva ani să îşi recapete strălucirea, iar odată cu ea oraşul îşi recâştigă de asemenea identitatea culturală.
De altfel, la Predeal a avut loc timp de zece zile un simpozion internaţional de artă contemporană, un proiect prin care autorităţile locale îşi doresc să introducă oraşul pe lista obiectivelor turismului cultural. Astfel, 12 artişti din Germania, Bulgaria, Ucraina, România, Republica Moldova şi Slovenia au explorat trasee culturale din zonă și au pictat secvențe din peisajul staţiunii, obiectivul principal aflat în vizorul echipei internaţionale de pictori fiind mănăstirea „Sfântul Nicolae”. Programul simpozionului a cuprins şi o conferinţă dedicată Obiectivelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Transilvania, cât şi importanţei promovării obiectivelor culturale de interes naţional sau regional, precum și o zi dedicată exclusiv studierii picturii mănăstirii şi publicării unui material dedicat acestui monument istoric. La final, fiecare pictor a donat câte o lucrare Primăriei Predeal, tablourile urmând a fi folosite de Casa de Cultură din localitate pentru promovarea mănăstirii „Sfântul Nicolae”, prima aşezare din localitate, fiind înființată în 1774, în jurul ei formându-se apoi satul şi oraşul.
După ce biserica veche din ansamblul mănăstirii a fost restaurată și resfințită în urmă cu ceva mai bine de un an, în următoarea perioadă astfel de lucrări vor avea loc și la biserica nouă, care poartă hramul „Nașterii Maicii Domnului”. Totodată, drumul de acces către mănăstire a fost refăcut complet, predelenii și turiștii putând ajunge aici mult mai ușor și în condiții civilizate. Mai mult, școala veche va fi restaurată în următorii doi ani, din 2019 aici urmând să funcționeze un muzeu, dar și numeroase activitățăți dedicate în special copiilor. Lăsată în paragină mulţi ani, prima școală din Predeal va intra în reabilitare, cu o finanţare de de 1.991.728 lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL),
„Acum cinci ani nu credeam că voi ajunge să găsesc o finanțare pentru prima școală din Predeal, am reușit acest lucru. Clădirea nu a fost conservată de-a lungul timpului. Reabilitarea ei, care va fi finalizată în 2019, reprezintă încă un pas către păstrarea tradițiilor locului. Dorim să adunăm în jurul mănăstirii tradițiile populare ale Predealului, împreună cu parohia din oraș, cu locuitorii și nu în ultimul rând cu turiștii care ne vizitează. De altfel, Predealul este premiant la nivel național la numărul de turiști”, a spus primarul Liviu Cocoș.
La finalul lucrărilor, imobilul va dispune de spaţii multifuncţionale, culturale şi educative, urmând a se amenaja, printre altele, un muzeu, o „ţesătorie”, un atelier de pictură, o sală de expoziţii. De asemenea, având în vedere că la etaj sunt 7 spaţii, în acestea se vor organiza diferite ateliere de lucru în care tinerii vor putea lua lecţii de pictură, muzică etc.
„Înfiinţată în 1889, școala a funcţionat până în 1990. S-a degradat foarte tare. Acum se pregătește un proiect foarte frumos de reabilitare. Ne bucurăm mult că va începe restaurarea acestei clădiri de patrimoniu. Pentru comunitate este un lucru extrem de important. Împreună cu autorităţile, vom căuta soluţii pentru a fi pusă în valoare. În primul rând ar putea fi amenajat un muzeu. Apoi, ne gândim ateliere de pictură, croitorie, mai ales pentru copii. Să-i luăm din lumea virtuală şi să-i atragem şi către această parte”, a spus părintele Teofil, starețu lmănăstirii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.