BRAȘOV. Universitatea Transilvania, ambasador cultural academic
La final de an calendaristic, Universitatea Transilvania face un bilanț al activității sale ca promotor al diplomației culturale academice.
„Vizibilitatea internațională reprezintă o prioritate a Universității Transilvania din Brașov. În ultimii ani, dincolo de formele academice uzuale, prezența internațională a universității s-a concretizat și prin acțiuni inedite, unele cu caracter de pionierat național”, afirmă reprezentanții instituției de învățământ superior. Prin organizarea unor evenimente culturale în străinătate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și misiunile diplomatice din diverse țări, Universitatea a contribuit la acțiunile de diplomație culturală consacrate Centenarului Marii Uniri. După cum preciza prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul universității, „studenții și profesorii universității noastre au fost adevărați ambasadori ai culturii și tradițiilor românești, în această perioadă cu profunde semnificații pentru istoria națiunii române”.
„Turneu” în China
În a doua jumătate a lunii iulie, studenții Facultății de Muzică au participat la proiectul „Understanding China Through Music” organizat de Central Conservatory din Beijing, continuat în prima decadă din august cu o serie de concerte în sălile conservatoarelor din Beijing, Hangzhou, Shenyangși la Zhongjie Youth Palace din Hangzhou, în parteneriat cu Ambasada României la Beijing. S-au marcat astfel strânsele relații culturale româno-chineze, cele două țări sărbătorind anul viitor împlinirea a 70 de ani de relații diplomatice. Pe 11 noiembrie, alți trei studenți ai facultății au dat onorul ambasadorilor și atașaților militari din 38 de țări, participanți la evenimentul consacrat comemorării încheierii celui de-al doilea război mondial, organizat de Excelența Sa Basil Constantinescu, ambasadorul României la Beijing.
În Israel, statul de o vârstă cu universitatea brașoveană
În Israel, sărbătorirea prin artă a 70 de ani ai Universității Transilvania, a 70 de ani ai statului Israel și a centenarului Marii Uniri a României s-a realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, Universitatea Ben Gurion din Israel și Academia de Muzică și Dans din Ierusalim printr-o serie de concerte și spectacole de dansuri populare românești, oferite în prima parte a lunii noiembrie de studenții Ansamblului de muzică și dansuri tradiționale al Universității Transilvania din Brașov, însoțiți de prof. dr. Filip Ignac și asist. drd. Alexandra Belibou.
Spectacol îndelungat aplaudat în Cuba
Același ansamblu, coordonat de prof. dr. Mădălina Rucsanda, decanul Facultății de Muzică, a oferit un spectacol îndelung aplaudat de participanții la recepția organizată de Ambasada României din Cuba cu ocazia celebrării Zilei Naționale. Au fost prezenți, alături de ES Gențiana Șerbu, ambasadorul României în Cuba, peste 400 de invitați, printre care, Oscar Manuel Silveira Martínez, ministrul justiției, Ana Teresa González Fraga, vice-ministrul relațiilor externe, numeroși oficiali cubanezi, șefi de misiuni diplomatice și consulare, Huswald Timothee, consulul onorific al României în Republica Haiti, foști studenți cubanezi în România și membri ai comunității românești din Cuba.
În Mongolia, printre absolvenți din Brașov
În Mongolia, tot cu prilejul sărbătorii Zilei Naționale, trei studenți ai Facultății de Muzică, însoțiți de conf. dr. Anca Preda, au oferit atât momente de muzică clasică, cât și un recital la nai. Dintre cei aproape 300 de invitați, peste 100 au fost cetățeni mongoli de vârste şi profesii diferite care au studiat în ultimii 70 de ani în România, inclusiv la universitatea brașoveană. Sărbătoarea Zilei Naționale, prima de acest fel după foarte mulți ani, a fost onorată de prezența ministrului de externe al Mongoliei, E.S. DamdinTsogbaatar, a fostului ministru de externe, a altor membri ai cabinetului, a corpului diplomatic acreditat la Ulan Bator și s-a bucurat de prezența ambasadorilor europeni acreditați în Mongolia, rezidenți la Beijing şi a consulului onorific al României la Ulan Bator, OdonsurenUlziibat.
Cel mai bun concert al anului din Muntenegru
Celebrarea Zilei Naționale a României la Podgorica (foto 2), Muntenegru a avut loc în prezența negociatorului-șef al Muntenegrului, Aleksandar Drljevic, secretarului de stat în MAE, ZoranJankovic precum și a altor oficialități muntenegrene, a ambasadorului României în Muntenegru – E.S. Ferdinand Nagy, a membrilor corpului diplomatic și a numeroși români din Muntenegru. Toți șefii de misiuni diplomatice au apreciat concertul de pian al studentului Szocz Botond (sub îndrumarea profesoarei Stela Drăgulin) drept cel mai bun concert al anului din capitala Muntenegrului.
La Vilnius, și de Crăciun
La Vilnius, sub auspiciile Ambasadei României în Republica Lituania și Republica Letonia, Ziua Națională a României a fost marcată prin concertele susținute de cvartetul Facultății de Muzică (îndrumat de conf. dr. Alina Maria Nauncef, prodecan), în cadrul recepției de Ziua Națională și de Centenarul României, continuată cu o serie de concerte susținute pentru elevii Școlii Internaționale (Vilnius International School) și în cadrul Târgului Internațional de Caritate pentru Crăciun (International Christmas Charity Bazaar 2018).
Spectacol de neuitat în Mexic
În Mexic, spectacolul organizat de Ambasada României cu sprijinul universității FES Acatlan – UNAM a reprezentat un moment de neuitat pentru cei peste 400 de spectatori. La spectacol au participat: Ionuț Marian Vâlcu, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, reprezentanții Ambasadei României în Mexic, membri ai comunității academice de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, membri ai comunității românești din Mexic și ai comunităților ALUMNI ai universităților românești, care au urmărit la Teatrul Javier Barros Sierra de la FES Acatlán o excelentă selecție de cântece folclorice și dansuri tradiționale din toate regiunile României.
Evenimentele culturale internaționale vor continua
Prin toate aceste evenimente, Universitatea Transilvania din Brașov a devenit un promotor important al tradițiilor și valorilor culturale românești pe toate continentele, indiferent că este vorba de muzică și cânt tradițional sau de muzică clasică, o parte din aceste manifestări fiind transmise în direct, prin intermediul rețelelor de socializare.
„Evenimentele culturale internaționale ale Universității Transilvania din Brașov vor continua să se desfășoare în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și cu misiunile diplomatice ale țării noastre și în 2019, anul în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, dar și anul în care vom continua să sărbătorim Centenarul României Mari, marcând astfel nu doar Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, dar și anul votării în parlamentul României Mari a legii privind ratificarea Unirii”, mai spun reprezentanții Universității.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.