Cultură

BRAŞOV. Un mare pianist italian, alături de un violoncelist de excepţie

 

Un mare pianist italian într-un recital cameral Beethoven, alături de un „violoncelist de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate”, este descrierea făcută de Ricardo Mutti evenimentului artistic adus în turneu şi la Braşov.

Pianistul italian Bruno Canino şi violoncelistul Anton Niculescu vin în faţa melomanilor braşoveni cu un recital cameral Beethoven. În program: Sonata pentru pian şi violoncel nr. 2, în sol minor, op. 5, nr. 2; Sonata pentru pian şi violoncel nr. 4, în sol major, op. 102, nr. 1; Sonata pentru pian şi violoncel nr. 3, în la major, op. 69.
Pianistul italian Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor: Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio şi Pierre Boulez fiind acompaniat de celebre ansambluri simfonice ca: New York Philharmonic Orchestra, Philharmonia of New York, Philadelphia Orchestra, Berliner Philharmoniker, Santa Cecilia din Roma, Orchestre National de France, Concertgebouw Orchestra Amsterdam şi Orchestra Filarmonica della Scala. Este şi un devotat susţinător al muzicii contemporane şi a realizat numeroase proiecte cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karl-Heinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono şi Sylvano Bussotti. A avut onoarea să interpreteze prime audiţii ale unor partituri semnate Luciano Berio, Ivan Fedele, Niccolò Castiglioni, Sylvano Bussotti, Iannis Xenakis, Wolfgang Rihm şi Mauricio Kagel.

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii brillante şi seriozităţii sale, numele violoncelistului Anton Niculescu s-a impus pregnant în viaţa muzicală internaţională, astfel că a fost invitat să concerteze pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, unde a susţinut turnee de concerte şi recitaluri. În paralel cu o intensă activitate concertistică, violoncelistul Anton Niculescu a ocupat, în cariera sa, posturi de mare prestigiu: prim-violoncelist la Teatrul „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa. Instrumentul său este un Pietro Guarnierius ce datează din anul 1709.

Iată câteva aprecieri despre Anton Niculescu, culese de Radio România Muzical: Mstislav Rostropovici – „violoncelist de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate”; Daniil Safran – „am avut ocazia să-l ascult de mai multe ori pe Anton Niculescu, muzicalitatea sa naturală, deplina stăpânire a tehnicii fac posibilă caracterizarea sa ca solist de mare valoare”; Zubin Mehta – „este un solist de mare valoare din toate punctele de vedere; stăpâneşte cu dezinvoltură instrumentul, motiv pentru care câştigă imediat simpatia publicului atunci când cântă”; Carlo Maria Giulini – „toată admiraţia pentru arta sa şi cele mai sincere urări pentru cariera sa”; Eugen Jochum – „este un artist plin de sensibilitate, profesionalism şi siguranţă tehnică”; Radu Aldulescu – „într-adevăr, un violoncelist minunat, un mare muzician cu o tehnică impresionantă”. 

Spectacolul de la Braşov va avea loc marți, 2 mai, la Sala Patria, de la ora 19.00, biletele costând 35 și 40 lei. Biletele se găsesc la Sala Patria și la Librăria Șt. O. Iosif. Informații, rezervări la tel. 0752.791.902.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button