BRAȘOV. Umorul, studiat la Școala de vară internațională
La Brașov are loc până sâmbătă Şcoala de vară dedicată studiilor de umor, la care participă profesori din Braşov şi de peste hotare, studenţi și masteranzi
Ca la orice școală de vară, lucrurile sunt luate foarte în serios. Chiar dacă este vorba despre umor. Care poate fi un medicament fără contraindicații. Așa este Ollie, o păpuşă-vedetă din America, care o însoțește la Brașov pe Mariann Martin. Împreună vor face sâmbătă o vizită micilor pacienți din Spitalul de Copii, pentru a-i binedispune. Vorbim despre conceptul de „clown care”. „Cu ajutorul acestuia, doctorii vor prescrie mai puţine medicamente, va fi mai puţin stres. Fac pacienţii să râdă, iar doctorii pot face testele pacienţilor. Părinţii copiilor vor fi şi ei mai optimişti, pacienții se însănătoşesc mai repede”, explică Mariann, care iubește să facă baloane și păpuşi, cu care merge în spitale, acasă la pacienți și în școli de medicină. România este cea de-a 19-a ţară în care a ajuns.
Cea de-a XVI-a ediţie a Şcolii de vară dedicată studiilor de umor este organizată de Societatea Internaţională a Studiilor de Umor din SUA, cu sprijinul Universităţii Transilvania din Braşov – Facultatea de Litere – şi a Asociaţiei Cercetătorilor din domeniul Lingvisticii Teoretice şi Aplicate (ARTA).
La cele 20 de cursuri, susţinute la Aula Universităţii Transilvania, participă specialişti din ţară şi din străinătate (Australia, Belgia, Elveţia, Estonia, Germania, Grecia, Marea Britanie).
„În fiecare an, organizatorii aleg, printr-o procedură complicată, unde să fie următoarea şcoală de umor şi suntem foarte mândri că au ales să fie la Braşov anul acesta. În 2015 au fost la Sankt Petersburg. Sunt specialişti din domenii diverse pentru că studiile despre umor nu aparţin unei singure discipline: sunt specialişti din psihologie, medicină, literatură, lingvistică, practic o multitudine de domenii sunt reunite sub umbrela studiilor despre umor”, a explicat lect.univ.dr. Stanca Măda, de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania Braşov.
Pe 7 iulie, participanţi din Canada, Italia, România, Spania şi Statele Unite ale Americii vor susţine prezentări şi vor fi jurizaţi de membrii comitetului internaţional pentru a primi nu doar premii, ci şi recunoaşterea activităţii ştiinţifice în domeniul studiilor umorului.
Cursurile se încheie în 9 iulie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.