Cultură

BRAŞOV. Tudor Artenie revine şi lansează două cărţi dintr-un foc

 

Tudor Artenie, jurnalist, realizator TV, – în ultimele două ipostaze activând câţiva ani şi în Braşov, inclusiv la „Transilvania Expres” – scriitor, blogger, revine astăzi în oraşul de la poalele Tâmpei pentru o dublă lansare de carte. Este vorba despre volumele „Scrisorile cavalerului-egretă” (poezie) şi „Omul cu buze amare şi alte povestiri” (proză scurtă), semnate de Tudor Artenie. Vor prezenta Nicolae Tzone, poet şi traducător, fost ziarist, şi Adrian Lăcătuș, scriitor, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii Transilvania. Evenimentul editorial are loc de la ora 18.00 la Librăria Okian (Mureşenilor nr. 1).
​​„După volumul de poeme de debut, «Ranița cu obiecte personale», despre care Octavian Soviany scria cu generozitate, apreciindu-i eleganța și acuratețea stilistică, Tudor Artenie vine acum, deodată, cu un al doilea volum de poezie, „Scrisorile cavalerului-egretă” și cu un volum de proze scurte, „Omul cu buze amare şi alte povestiri”. Cartea nouă de versuri are structura unei piese de teatru, jumătate din ea fiind un dialog necruțător cu sine însuși, dar conține și un mănunchi de texte de sine stătătoare, construcții inteligente și sensibile. Poemul cel mai important, ce se remarcă prin rigoare prozodică, prin accente de un dramatism frust, se numește« Stalingradul din inima mea» și respiră autenticitate deplină. În ceea ce privește proza sa, ne este foarte evident că autorul are darul și forța de a nara nu numai convingător, ci de-a dreptul impresionant. Stăpânește materia pe care o descrie, aduce în prim-plan cu un simț remarcabil situații de viață aflate la limită din războiul din fosta Iugoslavie, povestește scene memorabile din Chișinău, disecă subtil, în cheie gravă sau cu umor, personaje, momente și trăiri. Dincolo de subiecte, limba utilizată este impecabilă, nu există stângăcii sau nesiguranțe. Se simte o mare plăcere de a scrie și ni se pare evident că aici, în aceste texte, ni se dezvăluie integral personalitatea accentuată a autorului”, a notat, despre autor şi cărţile ce vor fi lansate astăzi, Nicolae Tzone.

„Tudor Artenie are o biografie care l-ar face invidios și pe Jack London. A fost, pe rând, muncitor necalificat, judocan, învățător suplinitor, antrenor, linotipist, artist amator, corector, tehnoredactor, reporter special la „România liberă”, Radio „Europa Liberă” și „Tele 7abc”… Reporter de război în Transnistria și Bosnia… Pregătește un volum de versuri intitulat duios-cazon „Ranița cu obiecte personale”… ” consemna, printre altele, şi reputatul critic literar Radu G. Țeposu, în 1996.

În ceea ce priveşte cronica semnată de Octavian Soviany, „Cadenţe de îmblânzit moartea”, la care făcea referirea Nicolae Tzone, spicuim câteva aprecieri: „În volumul „Raniţa cu obiecte personale”, Tudor Artenie, adept al poeziei cu cantilenă şi al metaforei, intonează recviemuri sau descântece, orchestrează valsuri sau blues-uri, pe care le readuce la viaţă cu o fervoare de franciscan. (…). Nu odată poemele sale au frăgezimea unor japonezării, pictate cu o pensulă delicată de miniaturist şi cu jocuri de sonorităţi simboliste (…).  Esenţială pentru viziunea despre poezie a autorului, natură mai curând muzicală decât plastică, rămâne însă de fiecare dată ideea de ritm, asociată cu invocarea muzicii sau a dansului (…).  Lumea exterioară se configurează, la rândul ei, în virtutea unei percepţii ritmice, e un caleidoscop de mişcări şi de sunete (…). Plecând de la tragicul existenţial, autorul ajunge la tragicul scriptural, descoperind pe cont propriu ceea ce unii teoreticiani obişnuiau să numească drama semnificării. (…) Tudor Artenie are voluptatea rostirii bine timbrate, gustând deliciile unui buchinist ce scormoneşte prin arhivele venerabile ale poeziei”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button