Cultură

BRAȘOV. Trecut prin război, temnițe comuniste, Revoluție și o mineriadă

 

Brașovenii sunt invitați la un eveniment cultural deosebit ce se va desfășura astăzi, de la ora 18.00, la Casa Armatei Brașov. Este vorba despre lansarea cărții „Jurnalul Părintelui Sofian Boghiu” (Editura Bizantină, București, 2019) și susținerea conferinței „Profeții veacului nostru”, de către pr. prof. Constantin Coman (profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, consilier de specialitate la editura amintitp și preot la Parohia „Sfinții Voievozi” din București).
Jurnalul Părintelui Sofian Boghiu vine să completeze literatura memorialistică monahală publicată la noi, reprezentată până acum doar prin câteva volume, între care ar merita amintite „Memoriile” Mitropolitului Bartolomeu, „Jurnalul fericirii” al Părintelui Nicolae Steinhard, „De la moarte la viață” – roman autobiografic scris de Părintele Paulin Lecca.
Chipul Părintelui Sofian se conturează discret din paginile de jurnal, în prim-plan situându-se întotdeauna evenimente la care a participat sau de care a auzit, raportarea personală la acestea, precum și evaluarea lor fiind făcută în duh monahal, nepătimaș, cuminte, curat, cu delicatețe. A călătorit mult, în primul rând pentru a picta biserici, în Siria și Liban, făcând pelerinaje la Locurile Sfinte ale Ortodoxiei sau pentru a-și trata diverse boli cu care s-a confruntat de-a lungul vieții. Peste tot a observat cu minuțiozitate detalii și amănunte de natură artistică, istorică și, desigur, religioasă, pe care le redă cât se poate de fidel. Remarcabilă este implicarea dânsului în viața cotidiană a celor din jur și, în același timp, participarea nu doar rațională, ci și afectivă, la variațiile conte xtului istoric în care a trăit. Căci Părintele a străbătut vremuri grele, începând cu refugierea din Basarabia pe când era doar un tânăr absolvent al seminarului, trecând apoi, pe rând, prin greutățile celui de-al doilea război mondial, prin perioada comunistă în care a fost nu doar atent supravegheat, ci și închis timp de șase ani, prin revoluția din 1989 și „mineriadă”. „I-a dat întotdeauna slavă lui Dumnezeu pentru tăria cu care l-a învrednicit să le depășească pe toate, el însuși ajungând sprijin și povățuitor pentru semenii săi, duhovnic iscusit al credincioșilor, dar și al unor mari personalități bisericești. Găsim aici mărturii inedite despre Patriarhul Teoctist, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Benedict Ghiuș, Părintele Vasile Vasilache, pictorița Olga Greceanu și alții”, spun editorii cărții.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare