BRAȘOV. Tragedia din Colectiv schimbă regulile la „Noaptea Muzeelor”
Imprimante 3D, senzori de mișcare și cele mai valoroase exponate. Sunt doar câteva dintre noutățile ediției 2016 la Noaptea Muzeelor, în Casa Mureșenilor. „Muzeul Imnului Național”, cum este supranumit, invită publicul brașovean să participe la cel mai important eveniment anual: Noaptea Muzeelor. În acest an, sărbătoarea nocturnă a muzeelor europene are loc sâmbătă spre duminică, 21-22 mai 2016.
Muzeul brașovean va oferi o serie de noutăți, în premieră absolută pentru această instituție. Pentru prima oară de la demararea proiectului european al Nopții muzeelor, la Brașov va fi deschis un muzeu toată noaptea. Mai precis, începând cu ora 18.00, muzeul va avea porțile deschise până la venirea ultimului vizitator.
Muzeul oferă posibilitatea vizitării expoziției permanente dedicate familiei Mureșenilor și a expoziției temporare „Poveștile Arhivei”. În cadrul acestei expoziții temporare, care a fost prelungită, sunt expuse simultan și în premieră, cele mai valoroase bunuri culturale de patrimoniu deținute de muzeul brașovean, respectiv poezia lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te, Române!” și primul număr al ziarului „Gazeta de Transilvania” (12 martie 1838), monument al istoriei jurnalisticii din România.
Alte elemente de noutate vin de această dată din zona tehnologică. Publicul brașovean și turiștii care vor participa la „Noaptea Muzeelor” vor putea vedea o imprimantă 3D în funcțiune, la care se vor face demonstrații non-stop, pe toată durata evenimentului. Vor fi astfel „tipărite” litere mobile, asemănătoare celor folosite într-o tipografie clasică. În cadrul expoziției temporare se va putea interacționa cu fotografii de epocă, din Brașovul de altădată, prin intermediul senzorului de mișcare Kinect. Publicul prezentului va putea interacționa cu viitorul tehnicii muzeale.
Casa Ștefan Baciu, secție a Muzeului „Casa Mureșenilor”, situată în str. G. Baiulescu nr. 9 va fi deschisă publicului între orele 18.00-23.30.
Accesul general în cadrul muzeului se face pe bază de bilet unic, în valoare de 2 lei. Copiii sub 14 ani beneficiază de intrare gratuită.
Deschiderea muzeului până în zori este o decizie radicală, care are legătură cu ce s-a întâmplat la Colectiv, a explicat cu ceva timp în urmă dr. Valer Rus, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor”, pentru că, de regulă, în „Noaptea Muzeelor”, instituţia este foarte aglomerată în intervalul 21.00 – 23.00. Și va fi însoțită de altă măsură în premieră. „Vom număra oamenii. În muzeu vor fi maxim 200 de persoane, pe măsură ce vor pleca unii, vor intra alţii. Adică, ies doi, intră alţi doi. Asta pentru a fi respectată reglementarea potrivit căreia fiecărei persoane, într-un spaţiu închis îi revin 1,5 metri pătraţi”, a spus Valer Rus.
„Facem apel la toți cei interesați să viziteze muzeul să o facă pe perioada întregii nopți, pentru a evita aglomerația cu potențial de risc. Muzeul își rezervă de asemenea dreptul de a limita temporar accesul în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evita situațiile nedorite”, a încheiat acesta.
„Noaptea Muzeelor” este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbătă, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).
Citiți și:
BRAȘOV. Pregătiți-vă de Noaptea Muzeelor!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.