Cultură

BRAȘOV. „Tosca”, într-o montare marca Matteo Mazzoni

 

„Tosca” de G. Puccini este titlul programat a fi pus în scenă sâmbătă, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov. Libretul a fost scris de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victor Sardou. Piesa de teatru a fost montată la Paris în anul 1887 şi a fost vizionată de Giacomo Puccini în acelaşi an la Milano. Rolul titular a fost interpretat de celebra actriţă Sarah Bernhardt. Impresionat de subiectul dramatic, Puccini compune opera Tosca în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretişti şi cu editorul Giulio Ricordi. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana româncă Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a compus, în mod special, la rugămintea artistei, aria „Vissi d´arte”… devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana româncă Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a compus, în mod special, la rugămintea artistei, aria Vissi d´arte”… devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

Montarea de pe scena lirică brașoveană a operei „Tosca” a fost realizată, în 2013, de regizorul italian Matteo Mazzoni, împreună cu scenografa Rodica Garştea. Invitaţii speciali ai spectacolului de sâmbătă sunt tenorul mexican Hector Lopez, cel care a cucerit publicul braşovean în reprezentaţiile cu „Il Tabarro” şi baritonul Lucian Petrean, pe care l-aţi revăzut, pe 11 septembrie, în rolul Giorgio Germont din „Traviata”. Distribuţia: Ioana Mărgărit (Floria Tosca), Hector Lopez (Mario Cavaradossi) – Opera Naţională Cluj-Napoca, Lucian Petrean (Scarpia), Marian Reşte (Angelotti), Lorand Cristian (Sacristanul), Nicolae Zaharia (Sciarrone), Mugurel Oancea (Spoletta), Irinel Felea (Temnicerul), Mariana Lazăr (Pastorul), Diana Drăgan (Statuia), alături de corul şi orchestra Operei. Conducerea muzicală va aparţine maestrului Adrian Morar, de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Alături de ei, micii artişti din Corul de Copii UNISON, condus de dirijorul George Dumitraşcu. Asistent regie: Asineta Răducan. Dirijor cor: Ciprian Ţuţu. Regia tehnică: Marilena Aldea.

Preţul biletelor este de 30 de lei, respectiv 20 de lei redus. Biletele se vând la sediul Operei (str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380), și astăzi, între orele 10.00 şi 17.00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolului. Evenimentul se desfăşoară sub egida „Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraş Candidat”, demers pe care Opera Braşov îl susţine.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button