Cultură

BRAȘOV. Tineri muzicieni, cu cariere internaționale, dau astăzi recital

 

Ediția a X-a a Festivalului Musica Barcensis ajunge în acest final de săptămână la Biserica Fortificată din Ghimbav. Aici, astăzi, de la ora 18.00. va încânta publicul Trio Alfa, format din Teodora Sena Ducariu – flaut, Alexandra Ducariu – pian, Radu Croitoru – violoncel. Cei trei artiști vor interpreta lucrări de Brahms, Grieg și Bohuslav Martinů.

Programul concertului

Johannes Brahms (1833-1897) – Sonata pentru violoncel și pian in mi minor, Op. 38 – Allegro non troppo – Allegretto quasi Menuetto – Allegro

    Bohuslav Martinů (1890-1959) – Sonata pentru flaut și pian H.306 – Allegro moderato – Adagio –  Allegro poco moderato

    Edvard Grieg (1843-1907) – Andante con motto în do minor, pentru vioară/flaut, violoncel și pian, EG 116 (1878)

Teodora Sena Ducariu s-a născut în 1986, în Brașov. La vârsta de 4 ani primea deja primele lecții de pian de la mama ei, dar la vârsta de opt ani, când l-a auzit cântând pe celebrul flautist James Galway, a decis să studieze acest instrument. Deja la vârsta de 14 de ani, Teodora a susținut primul ei recital de flaut. A început să studieze flautul în Brașov, la Liceul de Muzică  „Tudor Ciortea” cu prof. Ioan Greluș. Studiile universitare le-a urmat în București în cadrul Universitătii  Naționale de Muzică. În septembrie 2013 își începe studiile de masterat la Facultatea de Muzică din Lucerna (Elvetia) , având ca mentori flautiști ai Orchestrei Simfonice din Lucerna. De asemenea urmează și studii aprofundate de piccolo cu Nicola Mazzanti, solo piccolo în orchestra Il Maggio Fiorention (Italia). În timpul studiilor de master, Teodora Ducariu a beneficiat de burse din partea Fundațiilor Hirschmann și C. und A. Kupper, dovedind rezultate excepționale. La perfecționarea sa, au contribuit și participările la numeroase masterclassuri cu renumiți flautiști din lume. Teodora a început de foarte timpuriu să susțină concerte în România, în calitate de solistă, alături de  orchestra Filarmonicii din Brașov, a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, a Filarmonicii din Giurgiu, precum și în calitate de membră a Orchestrei Române de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, colaborator instrumentist în Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române,  orchestra Operei  Naționale din București, precum și cea a Filarmonicii „George Enescu”. De asemenea, a participat la numeroase concursuri și olimpiade atât în țară, cât și în străinătate, fiind distinsă cu valoroase premii. În prezent, pe lângă definitivarea masteratului de pedagogie muzicală în cadrul Universității de Muzică din Lucerna, Teodora își dezvoltă cariera muzicală, susținând recitaluri camerale: duo cu pian, harpă sau chitară, trio cu pian și cello etc. Totodată, Teodora Ducariu este fondatoarea  cvintetului de suflători din Lucerna, promovând proiectul educativ „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev.

Născută în Brașov, Alexandra Ioana Ducariu a început să studieze pianul la Liceul de Artă  Brașov, cu profesoara Corina Ibănescu. Urmează, apoi studiile la Conservatorul „G. Verdi” din Milano , obținând diploma în pian cu cele mai mari note, și cursuri de masterclass. A obținut numeroase distincții la diverse concursuri naționale și internaționale. Artista se bucură de un program concertistic activ la nivel mondial, fiind invitată să cânte în diferite festivaluri fie ca solist, fie ca membru în orchestră: Italia, Elveția, România, Franța, Grecia. Colaborează în duo pian-voce cu soprana Hsiao Pei Ku și ca duo cu flautista Teodora Ducariu. În prezent activează ca pianist acompaniator de competență internațională la Conservatorul din Milano, colaborănd cu importante societăți de concert din Milano, Torino, Pavia și Stresa.

Radu Croitoru s-a născut la 9 septembrie 1990 în Chișinău. Își începe studiile muzicale la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (licență și masterat), în clasa de violoncel. Este laureat al mai multor concursuri naționale și internaţionale. De asemenea participă la diverse festivaluri și cursuri de master class cu profesori renumiți din străinătate și din România. Radu Croitoru a participat la numeroase concerte și manifestări desfășurate în diverse instituții din țară și de peste hotare. Este membru al ansamblului „Violoncelissimo”. Membru fondator al festivalului de muzică de cameră „Moldocrescendo”. Face parte din: Orchestra Română de tineret”, Moldovan National Youth Orchestra. Colaborează cu Filarmonica „George Enescu”, Camerata Regală a României și alte orchestre de stat și private din București. În prezent este membru al Filarmonicii din Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare