BRAŞOV. Spectacol la Operă, în avanpremiera stagiunii
Aşa cum se întâmplă de circa opt ani, tradiţie instituită de fostul manager, dr. Cristian Mihăilescu, „Traviata” este spectacolul care deschide şi închide stagiunea Operei Braşov. Stagiunea 2014/2015 s-a încheiat însă cu spectacolul anulat, aşa că reprezentaţia de mâine, cu celebra operă a lui Verdi, este un fel de prelungire, pentru spectatorii care şi-au luat bilete şi nu au vrut să renunţe. Aşa se face că şi pe 19 septembrie e programată tot „Traviata”, pentru deschiderea propriu-zisă a stagiunii 2015/2016, iar ieri artiştii au susţinut un concert gratuit în Piaţa Sfatului. Casa de bilete este deschisă de luni până vineri între orele 10.00 şi 17.00. Acestea costă 20 şi 30 de lei în funcţie de locul ocupat în sală.
Una dintre cele mai iubite şi cea mai cântată lucrare în această stagiune pe întreg mapamondul, „Traviata” face parte din trilogia compusă de G. Verdi, împreună cu „Rigoletto” şi „Trubadurul”. Celebra operă se bazează pe romanul scris de Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, transformat în libret de Francesco Maria Piave. „Traviata” este şi după peste 160 de ani una dintre cele mai emoţionante poveşti de dragoste, spuse cu forţa cutremurătoare a unei muzici de geniu.
O capodoperă
În „Traviata”, Verdi oferă un impresionant studiu psihologic, transpus emoţionant în muzică. Portretul eroinei principale, originalitatea soluţiilor expresive, precum şi maturizarea stilului romantic al compozitorului fac din această capodoperă una dintre cele mai minunate creaţii ale teatrului liric. Premiera operei a avut loc la data de 6 martie 1853, la Teatrul „La Fenice” din Veneţia. Premiera a fost un eşec, publicul fluierând trista poveste a Violettei Valery, ceea ce l-a determinat pe Verdi să noteze: „Premiera din seară trecută a fost un eşec. E vină mea sau a soliştilor? Timpul va decide”. Mediocritatea interpretării fusese, opera lui Verdi devenind una din cele mai apreciate din lume, fiind cântată pe toate marile scene din lume.
Distribuţie de excepţie
În spectacolul regizat de Dumitru Tăbăcaru şi care va fi dirijat de Traian Ichim, alături de Cristina Radu, care o va interpreta pe eroina principala a operei, vor urca pe scenă Liviu Iftene (Alfredo Germont), Lucian Petrean (invitat de la Opera Naţională Cluj-Napoca – Giorgio Germont), Gabriela Hazarian (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Annina), Mugurel Oancea (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Reşte (Doctorul Grenvile), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul), soliştii de balet Iulia Coşeriu şi Adrian Scriminţ. Îşi dau concursul Corul, Baletul şi Orchestra Operei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.