Cultură

BRAŞOV. Soare din nou la Filarmonică

 

Filarmonica Braşov vă invită și în această săptămână la un concert simfonic extraordinar la Sala „Patria”. Eveminentul muzical care va avea avea loc astăzi, de la ora 19.00, îl readuce la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice braşovene pe Tiberiu Soare. Invitatul special este saxofonistul Theodore Kerkezos (Grecia).
În program, lucrări de Florent Schmit, Alkis Baltas, Maurice Ravel, P. Ituralde, Franz von Suppé, A. Dvorak, Fr. Liszt, J. Brahms

Prețul biletelor este de 30 lei, redus 50% pentru elevi, studenți și pensionari, respectiv 15 lei. Acestea se pot procura astăzi, între orele 16.00 și 19.00, de la casieria Sălii „Patria”.

Saxofonistul Theodor Kerkezos

Theodor Kerkezos este unul din cei mai apreciaţi saxofonişti ai generaţiei sale. Format la Conservatorul din Atena, artistul şi-a continuat studiile în Franţa cu Daniel Deffayet şi Jean Marie Lemdeix. A concertat alături de numeroase ansambluri prestigioase, precum Orchestra Simfonică Radio din Moscova, London Symphony şi London Philharmonic, Filarmonica Janaček, Filarmonica din Sankt Peterburg, Orchestra Operei New Moscow, Orchestra Simfonică din Zürich, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestrele Simfonice din Tesalonic şi Atena, Orchestra Simfonică din Bilbao, Filarmonica din Slovacia.

Despre Tiberiu Soare

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei și cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secția dirijat orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu la aceeași Universitate.

Artistul își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania și Elveția. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărășteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu și mulți alții.
În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil al cărui dirijor este de la înființarea acestuia în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005) și a realizat două CD-uri cu muzică contemporană românească.
La pupitrul Orchestrei Naționale Radio a realizat până acum mai multe concerte și înregistrări, în curs de apariție fiind două CD-uri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu și violoncelista franceză Ophelie Galliard înregistrate în luna septembrie 2010 într-o colaborare între Radio România și Fundația Pan Classics și concertul de la Expoziția Mondială Shanghai 2010, dat în compania soliștilor Alexandru Tomescu și Horia Mihail.
Între 2002 și 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă. Din vara anului 2012 este dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio. Din 2005 este dirijor al Operei Naționale București, unde a debutat cu baletul „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski.
În 2003 a obținut Premiul Criticii Muzicale pentru contribuția la proiectul Traviata-150. În 2006, revista Actualitatea muzicală i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret în urma activității sale din stagiunea precedentă. A fost nominalizat la secțiunea Opera prima – Muzică la premiile Prometheus ale Fundației Anonimul în 2006 și 2010.
Din ianuarie 2007 până în septembrie 2008, Tiberiu Soare a fost coordonatorul Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” înființat în cadrul Operei Naționale București. Între 2008 și 2009 Tiberiu Soare a susținut o serie de întâlniri găzduite de Fundația Calea Victoriei pe tema „Cum ascultăm muzica”. În anul 2010 și 2011 a susținut în cadrul fundației câteva conferințe pe teme muzicale. În anul 2012 a lansat seria de conferințe, inițiate de fundație și găzduite de ONB: Pentru ce mergem la operă? care au făcut ca Salonul Galben al Operei să devină neîncăpător.
În 11 septembrie 2010 a dirijat primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra. În noiembrie 2010 va începe colaborarea cu „Kammer Ensemble N” din Stockholm.
În prezent este dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare