BRAȘOV. Sfințire de paraclis. Singura zi în care se poate intra în Sf. Altar
Duminică dimineaţă, în cadrul Mănăstirii Ortodoxe de Stil Vechi „Sfântul Apostol Toma”, de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 75 A, va avea loc sfinţirea paraclisului cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir”.
„Sfinţirea paraclisului este haina desăvârşită cu care se îmbracă biserica şi se prezită Mântuitorului. Asemănându-se unui botez prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu aghiazmă, sfinţirea bisericii este semn de binecuvântare asupra creştinilor, semn întărit prin trimiterea Sfântului Înger prezent lângă Sfânta Masă, care duce rugăciunile preoţilor şi credincioşilor la jertfelnicul Mântuitorului în cer. Se sfinţeşte biserica din zid, dar se sfinţesc şi persoanele care participă la sfinţirea ei şi la slujbele care se săvârşesc în această biserică”, a spus Arhimandrit Visarion, stareţ al mănăstirii.
După sfinţire, toţi credincioşii prezenţi vor avea posibilitatea să intre în Sfântul Altar, pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
La Biserica Mănăstirii Sfântul Ap. Toma, aflată în construcție de mai bine de 15 ani, în fiecare duminică şi la sărbătorile importante din fiecare an în se întâlnesc creştinii ortodocşi pe stil vechi, circa 250 de familii din Braşov şi din împrejurimi, cărora li se alătură la Crăciun, mai ales, basarabenii. Modul în care ei îşi trăiesc credinţa este cel pe care l-au respectat toţi românii, timp de 19 secole. La nivel naţional, statisticile neoficiale indică existenţa a peste un milion de ortodocşi – îndeosebi ruşi lipoveni, armeni şi sârbi – ce ţin sărbătorile după calendarul iulian şi după anumite canoane mai stricte, adică aparţin Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, numiţi pe scurt „stilişti”. Toate slujbele desfăşurate la Biserica Sfântul Apostol Toma respectă regulile mănăstireşti, iar aici aici slujesc numai preoţi şi diaconi călugări (ieromonahi şi ierodiaconi). Încă din anul 1999 în micuța biserică din lemn au loc slujbe, de sărbători devenită neîncăpătoare, însă de câţiva ani se fac în biserica mare, chiar dacă e nefinisată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.