BRAŞOV. Scandal la Teatru! „Protestul de aseară constituie abateri grave de la regulamentul de ordine interioară”
Protestul organizat aseară de o mică parte din angajaţii Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov împotriva modului în care s-a desfăşurat concursul de ocupare a postului de manager al unităţii culturale (care a fost câştigat de Dan Marius Zarafescu – director adjunct al Teatrului Nottara din Bucureşti – detalii AICI) a iscat un scandal în interiorul instituţiei culturale, mai ales pentru că la mijloc a fost prins publicul braşovean.
„Prin acest act Sindicatul Independent al Salariaţilor din Teatrul «Sică Alexandrescu» reclamă o serie de nereguli şi abuzuri săvârşite de o minoritate a salariaţilor din cadrul instituţiei, pe parcursul ultimului an, nereguli care au culminat cu suspendarea total nejustificată a spectacolului cu piesa «Priveşte înapoi cu mânie», ce trebuia să aibă loc ieri seară, la ora 19.00, la sala Studio.
Deşi era prezent tot personalul artistic şi tehnic necesar pentru desfăşurarea reprezentanţiei, o parte a distribuţiei spectacolului a hotărât să nu joace, în semn de protest faţă de modalitatea de desfăşurare a concursului organizat de către Primărie pentru ocuparea postului de manager al instituţiei. Spectatorii au fost trimişi acasă fără nici un fel de explicaţii.
În plus, aceiaşi colegi şi-au permis să posteze opinia lor pe site-ul teatrului, deşi aceasta nu reprezintă opinia întregului colectiv (doi colaboratori, contabil-şefă, secretarul literar, fostul manager şi 9 actori nu pot vorbi în numele a 83 de angajaţi).
Opinia acestora se erijează într-o critică situată sub demnitatea profesională a actorului, vizând calitatea profesională a membrilor comisiei de examinare, modul în care aceştia au condus interviurile candidaţilor, fără ca aceştia să aibă nici abilitatea de a emite astfel de opinii şi mai ales fără girul colegilor care reprezintă majoritatea angajaţilor teatrului”, se menţionează într-un comunicat remis de Sindicat şi semnat de preşedintele Sindicatului – Viorica Geantă Chelbea, vicepreşedintele Gabriel Costea şi secretarul general Ovidiu Grădinar.
Mai mult, protestatarii ar fi afişat bannere „care lezează grav imaginea şi interesele” angajaţilor, conform comunicatului.
Faptele constituie abateri grave de la regulamentul de ordine interioară
Conducerea Sindicatului a precizat că faptele menţionate anterior constituie abateri grave de la regulamentul de ordine interioră „pe care grupul de protestatari le-a săvârşit împreună cu fostul director Claudiu Goga şi directoarea interimară Mariana Hudişteanu şi mai mult decât atât, sunt lipsite de legalitate, de raţiune elementară şi temei”.
Potrivit reprezentanţilor Sindicatului, totul porneşte de la faptul că actorii protestatari nu vor să primească în teatru alt director decât pe fostul manager demisionar, deşi nu au acest drept.
„Fostul manager nu poate ocupa această funcţie nu doar fiindcă nu s-a înscris la niciunul dintre concursuri (n.r. trei la număr), ci mai ales fiindcă nu mai este în măsura să valorifice potenţialul acestui colectiv, aspect reflectat de toate disfuncţiile din ultima vreme, de neimplicarea teatrului nostru în festivaluri, în evenimente specifice, de nevalorificarea angajaţilor care nu au avut atitudine obedientă faţă de acesta.
Fostul director şi-a dat demisia în luna noiembrie 2015 şi nu s-a mai înscris la nici unul dintre concursurile organizate de atunci şi până în prezent pentru ocuparea postului de manager. De aici se înţelege că regizorul respectiv nu se mai regăseşte în această postură, iar colegii vor un director care nu vrea să mai fie director… E vorba cu siguranţă de un non-sens”, se menţionează în comunicat.
Liderii de sindicat au acuzat că, „cei câţiva colegi protestatari şi-au permis să mai întoarcă din drum un director interimar numit de Primărie (în primăvara acestui an dl. Doru Ana a fost alungat într-o manieră surprinzător de lipsită de eleganţă, de către câteva persoane feminine din teatru, unde a fost însoţit de domnul primar pentru a fi prezentat angajaţilor). Abuzul de care vorbim nu a fost sancţionat în nici un fel şi… prin urmare, acum ei contestă din nou rezultatul concursului desfăşurat după toate prevederile legale.
În acest fel, de un an de zile, protestatarii sabotează în mod evident activitatea teatrului, îşi bat joc de publicul braşovean şi creează o stare de haos care trebuie stopată urgent”.
Prin comunicatul remis presei, Sindicatul Independent al Salariaţilor din Teatrul „Sică Alexandrescu” – în numele majorităţii colectivului, conform documentului – s-a detaşat de atitudinea protestatarilor şi şi-a cerut scuze publicului braşovean pentru disconfortul pricinuit de pertubarea programului de spectacole. Totodată, a felicitat Primăria Braşov pentru „modul profesionist” în care a organizat concursul de ocupare a postului de manager. Mai mult, rugămintea Sindicatului a fost de a învesti cât mai repede în funcţia de conducere pe câştigătorul concursului, „pentru a pune capăt stării de provizorat care durează de peste un an”.
Claudiu Goga, pe lista protestatarilor
Comisia de evaluare din cadrul concursului a fost compusă din șase persoane, respectiv doi reprezentanți ai Primăriei Brașov (Marilena Tudorache și Marian Dicu, de la Direcția Juridică) și patru personalități culturale din România, respectiv Beatrice Rancea, care a fost și președintele comisiei de evaluare , Emil Boroghină, Mircea M. Ionescu şi Horațiu Mihaiu.
La interviu au asistat și actori ai Teatrului Sică Alexandrescu, inclusiv cei din „tabăra Goga”.
În comunicatul trimis aseară de protestatari erau menţionate ca participante la revoltă doar Virginia Itta Marcu şi Ada Galeş, dar am reuşit să aflăm cine a mai făcut parte din grup, respectiv: Mihai Bica, Maria Gârbovan, Marius Cardoş, Vlad Jipa, Iulia Popescu, Claudiu Mihai, Simona Pop, Bogdan Nechifor, Oana Hui, Oana Borş, Mariana Hudişteanu şi nu în ultimul rând Claudiu Goga.
Pentru detalii despre protest CITIŢI ŞI:
UPDATE BRAȘOV. Scandal la teatru! Reprezentațiile sunt suspendate!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.