Cultură

BRAȘOV. Sărbătoare națională, cu evenimente „cuminți” și unul „tenebros”

 
Pentru al patrulea an consecutiv, Ziua Limbii Române este sărbătorită la Brașov prin mai multe manifestări în aer liber, doar că anul acesta nu vor mai avea loc în piațeta Sf. Ioan. 31 august a devenit în mod oficial Ziua Limbii Române în 2013, sărbătoare națională, prin lege. Originea acestei sărbători se află în Republica Moldova, când în contextul mișcării de renaștere națională, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională, prin care s-a solicitat revenirea la limba română și la alfabetul latin, interzise aproape 100 de ani. Astfel pe 31 august 1989, limba română a fost votată ca limbă de stat și s-a luat decizia întoarcerii la alfabetul latin. Limba română este cea care dă formă și conținut identității noastre naționale și sunt mulți români care au luptat și s-au sacrificat pentru a păstra limba română, este unul dintre argumentele inițiatorilor.

Concret, în acest an, filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Brașov și Filarmonica Brașov, în parteneriat cu Asociația Culturală Libris, vă invită astăzi, 31 august 2020, începând cu ora 17.00, pe Terasa din fața sediului Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Clădirea Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov (intrarea str. Vlad Țepeș).

Din program manifestărilor:

Adrian Lesenciuc, Brașovul – matca limbii române literare
Lansarea proiectului „Dicționarul scriitorilor brașoveni”
Lansarea nr. 2/2020 al revistei literare Libris. Prezintă Laurențiu-Ciprian Tudor
Moment poetic cu actorul George Custură/Teatrul Sică Alexandrescu
Recital de poezie: poeți ai Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România
Recital al Cvartetului Gaudeamus și al violonistului Bogdan Alexandru Costache/Filarmonica Brașov

Cu această ocazie, Asociația Culturală Libris/Editura Creator va face o donație de cărți Bibliotecii Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor.

Tot de ora 17.00, la Bastionul Țesătorilor, sunteți invitați „să povestim despre un alt fel de Brașov, mai tenebros”, după cum spune Dana Anghelescu, moderatorul lansării volumului „Toamna se numără cadavrele” de Tony Mott (pseudonim literar al autoarei din Brașov).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button