BRAȘOV. Să ne înghesuim, să nu se termine sfințenia (galerie foto)
Credincioșii din Brașov au primit binecuvântare arhierească în a doua zi de Paști, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în paraclisul amenajat la demisolul Bisericii „Sfânta Parascheva” din cartierul Triaj. Ierarhul a târnosit Sfântul Altar al paraclisului unde se oficiază slujbele religioase până la finalizarea lucrărilor de amenajare interioară de la biserica mare. Paraclisul a primit hramul Învierii Domnului, iar până la Crăciun preoții și credincioșii din Triaj speră să se poată face sfințirea altarului de la biserica parohială.
După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor în care s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohii bisericii, Ion Manea și Mihail Cătălin Sicoe, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din Brașov și din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul Vocal „Anatoly”.
Credincioșii, veniți și ei din diferite parohii ale Brașovului, au participat în număr mare, iar mulți dintre ei s-au și împărtășit. La slujbă au participat și oficialități brașovene, printre care prefectul Marian Rasaliu și președintele Consiliului Județean Adrian Veștea.
Mitropolitul a vizitat șantierul bisericii parohiale
La final, preotul Mihail Cătălin Sicoe a fost hirotesit iconom stavrofor, iar comunitatea a primit un act de cinstire din partea ierarhului, ca un semn de apreciere și mulțumire pentru eforturile depuse în ultimii ani la finalizarea lăcașului de cult. Iconom stavrofor este un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională de către episcopul eparhiot. Preoții care au un asemenea rang poartă ca semn distinctiv un brâu roșu și o cruce pectorală, iar la serviciile religioase și o bederniță (parte a veșmântului liturgic, de formă pătrată sau romboidală, purtată în dreptul coapsei drepte).
În cuvântul de învățătură, ÎPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre mărturiile biblice legate de Învierea Domnului, texte care confirmă marea minune, dar și dumnezeirea lui Hristos. „Cele mai importante mărturii ale realității Învierii Mântuitorului Iisus Hristos ni le dau aceste zile. Astăzi avem prima mărturie, cea a prorocului care a făcut legătura dintre Vechiul și Noul Testament, Sfântul Ioan Botezătorul. Evanghelia de astăzi ne spune că Iisus Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Sfântul Ioan Botezătorul confirmă că a pregătit calea Domnului”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea s-a încheiat cu premierea copiilor din Protopopiatul Brașov care au participat la concursul „Icoana și Școala Mărturisirii”, festivitate oficiată de protopopul Dănuț-Gheorghe Benga.
După Sfânta Liturghie ÎPS Mitropolit Laurențiu a vizitat șantierul din interiorul bisericii parohiale pentru a vedea stadiul lucrărilor.
Sute de braşoveni, veniţi din toate colţurile oraşului, au ţinut să asiste la slujba de sfinţire şi, mai ales, să treacă prin altar, ştiut fiind că târnosirea unui lăcaş de cult este singura dată când şi femeile pot intra în Sfântul Altar, pentru a se ruga în faţa Sfintei Mese şi în faţa odoarelor aflate dincolo de iconostas. Nici bărbaţii nu au acces decât cu binecuvântare. Deși s-a anunțat că biserica va rămâne deschisă atâta timp cât vor fi credincioși dornici să se închine, chiar și până la miezul nopții, în primele minute a fost mare îmbulzeală. Apoi, încet-încet, oamenii s-au așezat la coadă pe mai multe rânduri în liniște, așteptând cel mult o oră pentru a se putea închina. Unii au trecut chiar de trei ori, așa cum știau din bătrâni.
Citiți și:
BRAȘOV. Sfințire de biserică în a doua zi de Paști
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.