Cultură

BRAȘOV. Rugăciunea comună, fără ortodocși, deși Patriarhul a dat binecuvântarea

 

Cu toate că Patriarhul României, Prea Fericitul Părinte Daniel, a dat binecuvântarea (foto) pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2017, la Braşov, după 10 ani de tradiţie, lăcaşurile de cult ortodoxe nu vor mai găzdui momentele de comuniune cu celelalte confesiuni.

De altfel, într-un comunicat dat publicităţii ieri, intitulat „De la rugăciune pentru unitate la acțiune de solidaritate. Noi accente privind «Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină»”, Patriarhia revine cu precizări ce ar putea explica reticența: „Potrivit hotărârii Patriarhiei Române din luna noiembrie 2016, la serile de rugăciune pentru unitatea creștină – 2017, din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, vor asista, fără implicare liturgică, profesori de teologie și preoți care au beneficiat de burse de studiu în Occident și care au experiența dialogului interconfesional. Conform aceleiași hotărâri, accentul dialogului interconfesional este mutat dinspre centru (Catedrala Patriarhală) spre parohie, pentru a se trece apoi de la rugăciune la acțiune, la proiecte culturale și sociale în folosul comunităților locale. Până în anul 2016, inclusiv, slujba vecerniei ortodoxe, la care au asistat alți creștini, a fost organizată de Patriarhia Română, cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, în Catedrala Patriarhală „Sfinţii Împărați Constantin și Elena”. Întrucât Catedrala Patriarhală are statut de mănăstire, nu de parohie cu enoriași, Arhiepiscopia Bucureștilor a desemnat anul acesta biserica ortodoxă Sfântul Silvestru din București, ca loc de întâlnire interconfesională pentru evenimentul amintit. Motivația principală a fost faptul că această biserică este recunoscută pentru relațiile sale interconfesionale cu unele comunităţi creştine din Occident şi pentru că aici se află o parte din moaștele Sfântului Silvestru, episcop al Romei între anii 313 și 335 d.Hr., pe care parohia le-a primit în dar de la biserica romano-catolică Sfântul Silvestru din Roma, în anul 2002, prin mijlocirea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist.  Astăzi, cooperarea interconfesională este o necesitate socială şi misionară inclusiv pentru faptul că, dintre cele aproximativ 700 de parohii ortodoxe românești din diaspora, doar 30 au propriile lor lăcașuri de cult, celelalte fiind puse la dispoziție de comunitățile catolice sau protestante din țările occidentale respective”.

Braşovul era model de unitate a creștinilor

Reamintim că la Braşov, oraş multicultural, multietnic şi multiconfesional, cele şapte Biserici Creştine istorice – Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică-Lutherană (maghiară), Biserica Evanghelică C.A. (germană) şi Biserica Unitariană – au participat timp de zece ani la săptămâna (octava, de fapt) de rugăciune pentru unitatea creştinillor, rugându-se împreună în limbile română, maghiară şi germană. Anul acesta, pentru a se evita „tulburarea credincioşilor”,  Biserica Ortodoxă nu mai participă instituţional la comuniunea cu celelalte confesiuni.
Credincioşii ortodocşi care vor însă să participe la rugăciuni o vor putea face, fiind aşteptaţi cu dragoste de preoţii şi de creştinii din celelalte culte istorice, după cum au afirmat reprezentanţii acestora. Octava începe astăzi. Slujbele sunt programate de la ora 18.00, în fiecare seară în alt lăcaş de cult, iar cel care va predica va fi un preot aparţinând unei confesiuni diferite de cea a bisericii în care se ţine rugăciunea. În acest an, tema Săptămânii de Rugăciune este inspirată din textul scripturistic „Împăcarea – dragostea lui Hristos ne stăpânește” (2 Corinteni 5, 14).

Evenimentul are şi un scop caritabil, la Brașov, banii strânşi urmând a fi donaţi Centrului pentru Persoane fără Adăpost.

Programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2017

Miercuri, 18 ianuarie, ora 18.00
Biserica Romano-Catolică Blumăna (Zizinului nr. 7)
Predică: Koszta István

Joi, 19 ianuarie, ora 18.00
Biserica Neagră (Biserica Evanghelică C.A.) (Curtea Johannes Honterus nr. 2)
Predică: Fay Leo

Vineri, 20 ianuarie, ora 18.00
Biserica Evanghelică-Lutherană (Maghiară) (Iuliu Maniu nr. 2)
Rugăciunea credincioşilor
Predică: Ménessy Miklós

Sâmbătă, 21 ianuarie, ora 18.00
Biserica Greco-Catolică „Sf. Petru” (Zizinului nr. 24 A)
Predică: Christian Plajer

Duminică, 22 ianuarie, ora 18.00
Biserica Reformată (Șaguna nr. 3)
Predică: Máté Vilmos

Luni, 23 ianuarie, ora 18.00
Biserica Unitariană (Victor Babeş nr. 1)
Predică: Kassay Géza

Marți, 24 ianuarie, ora 18.00
Biserica Reformată „Casa Speranţei” (Moldovei nr. 2)
Predică: Andrási Benedek

Miercuri, 25 ianuarie, ora 18.00
Biserica Romano-Catolică Astra (Ștefan cel Mare nr. 2A)
Predică: Flavius Florea

Citiți și:

BRAŞOV. Rugăciunea pentru unitatea creştinilor, fără Biserica Ortodoxă, după 10 ani


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button