BRAȘOV. Regele Mihai, de la „micul prinț” la Mare Voievod
Expoziția de fotografii „Regele Mihai. O copilărie fericită” a fost adusă la Brașov. 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai sunt expuse, până în 6 august, în sala de expoziții temporare a Casei Sfatului
Fotografiile înfățișează instantanee care îl prezintă pe micul prinț în ipostaze adorabile, împreună cu părinții, cu regina Elena ori cu regele Carol al II-lea, învățând să tragă cu pușca de vânătoare, cu trotinete, cu tricicleta sau bicicleta, călare în munți, înotând în mare, pe un căluț gonflabil, grădinărind ori cu lotca, probabil în Delta Dunării, cu pene de indian, la o partidă de șah, în piață, printre porumbei ori lângă o mașină, pasiunea sa de mai târziu. Devenit apoi Mare Voievod, îl vedem ca elev în clasa palatină (creată special pentru el, în care se aflau copii reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale, proveniţi din toate provinciile istorice şi un exponent al celor două minorităţi: maghiară şi germană, și unde nu a fost mereu premiant), străjer ori făcând instrucție de front. Fotografiile provin din colecțiile Familiei Regale a României, Academiei Române și „Luiza Berman”, fiica fotografului Casei Regale, Iosif Berman.
„Dacă există în lume un rege democrat, acela este Regele Mihai I”
La vernisajul de la Brașov a participat, în calitate de invitat de onoare, Georgeta Filitti, specialist în istoria modernă și contemporană a României, personalitate culturală decorată de Regele Mihai I, cu Medalia „Crucea Casei Regale a României”, care a încercat să răspundă la întrebarea „A fost sau nu o copilărie fericită?” cea a Regelui Mihai. „Cred că în primii ani a avut o copilărie fericită, în primul rând pentru că sunt anii inocenţei şi este foarte greu pentru un copil să-şi dea seama de zbuciumul dintre părinţi. Pe urmă, Regele Carol al II-lea era un om perfect educat şi-şi ţinea cât putea fiul la distanţă de problemele pe care le-a avut cu soţia. În plus, nici Principesa Elena nu s-a confesat unui puştan de 4-5 ani ce probleme are cu soţul ei, încât pot să spun – da, primii ani ai copilăriei au fost ani fericiţi. Mai târziu, această fericire a încetat pentru că micului prinţ i s-a făcut un program care însemna că nu avea voie să stea cu mama lui. Principesei Elena i-a fost cumpărat Castelul Sparta de la Florenţa, urmând ca ea să locuiască acolo, iar micul prinţ să aibă voie două luni pe an să le petreacă cu mama lui. Atunci a început această sfâşiere a puştiului, care nu pricepea de ce să nu stea cu mama lui. Şi cred că s-a spus ceva în plus şi e bine să ne gândim la lucrul acesta. A existat o nefericire în viaţa Regelui Mihai pentru că mic fiind, avea nevoie de căldura mamei şi mare fiind, avea nevoie de sfaturile înţelepte ale tatălui. Lucrurile au fost invers şi atunci trebuie să ne gândim că a existat în ţinuta Regelui Mihai multă bărbăţie, multă stăpânire de sine şi cei care l-au cunoscut pot spune acelaşi lucru Este o seninătate o înţelepciune, cred că puţini regi în situaţia Majestăţii Sale ar fi declarat de fiecare dată: «Eu nu pot reveni pe tronul României decât în urma unui referendum popular». Prin urmare nu i-a trecut nici o clipă prin minte Regelui Mihai să provoace o lovitură de stat, să ceară ajutor străin, să facă scandal. Dacă există în lume un rege democrat, acela este Regele Mihai I”, a spus Georgeta Filliti.
Organizatorul expoziției este Beatrice Todireanu, iar autorul legendelor care însoțesc fiecare fotografie istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brașov. „Sunt 40 de panouri fotografice provenind din colecţia Bibliotecii Academiei Române, din colecţia Familiei Regale şi din colecţia Luiza Berman, fiica fotografului oficial al lui Carol al II-lea. Îl prezentăm pe Regele Mihai încă din primele luni de viaţă şi expoziţia merge până la perioada adolescenţei, până aproape de majorat”, a explicat Beatrice Todireanu, organizator al expoziţiei.
Potrivit lui Beatrice Todireanu, în 25 octombrie, Regele Mihai va împlini 95 de ani, prilej cu care vor să alcătuiască un album cu copilăria Majestăţii Sale
„Un fragment din România de altădată”
„Avem un fragment nu doar din copilăria unui rege-copil, eu zic că avem un fragment din România de altădată. Într-un fel, deşi discutăm despre o expoziţie cu imagini din viaţa Regelui Mihai I, pe de altă parte, anul acesta, la 150 de ani de aniversare a monarhiei române, constatăm că şi România este într-o copilărie – 150 de ani nu înseamnă mult în viaţa unei ţări. Urmărind fiecare imagine – pentru că fiecare imagine spune o poveste şi într-un fel atinge un simbol – descoperim ce se ascunde dincolo de zâmbetul regelui. În primul rând, descoperim că România regală şi copilăria Regelui Mihai au fost puse sub semnul educaţiei, una sănătoasă, care se raporta la valorile reale ale statului modern român, începând de la cum preţuieşti pe cei de lângă tine. Avem câteva imagini cu Clasa Palatină, o clasă special creată pentru Regele Mihai, în care au fost aduşi copii din toată ţara, din diverse medii sociale, tocmai ca Regele să-şi dea seama că el nu era făcut rege doar pentru elite, era făcut pentru întregul popor. O altă imagine simbol este cu Regele şi vărul său primar, ultimul rege al Iugoslaviei – Petru al II-lea, copii micuţi, undeva la 6 anişori, plantând copaci sau îngrijind animale. Cred că lucrurile acestea, deşi par foarte simple, ascund rădăcinile sănătoase pentru orice om care apoi se dezvoltă sănătos”, a punctat Nicolae Pepene, directorul muzeului-gazdă.
Itinerată în țară și în străinătate, expoziția este organizată la Brașov de către Asociația România Culturală, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național Peleș și Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Până în prezent, expoziția a mai fost prezentată la Teatrul Național București.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.