Cultură

BRAȘOV. Recital extraordinar la Operă

 

La finalul Lunii Mărțișorului, braşovenii sunt invitaţi la Recitalul extraordinar intitulat „Repere sentimentale”, susținut de soprana Aida Pascu (Opera Națională București), baritonul Ionuț Pascu, acompaniați la chitară de Bogdan Mihăilescu.

Programul muzical oferă multă bogăție sonoră prin prezența vocii de soprană, dar și a celei de bariton, trecând de la registrul acut îmbietor și sensibil la cel al sunetelor vocale grave și severe. Varietatea este completă, de la duete soprană/chitară la cele de bariton/chitară în schimburi de apariții scenice până la surpriza de la final când ambele voci, soprana și baritonul, acompaniate de chitară, vor crește potențialul melodic și armonic.
„Repere sentimentale” este o colecție ce conține unele dintre cele mai frumoase cântece de iubire din țări etalon ale compoziției camerale din lumea largă, și cea veche europeană, și cea nouă, de peste Ocean. Perioada acoperită este cea din Romantism și până la compozitorii moderni, cu miză puternică pe sentimentalismul expresiei și semanticii sonore.
În programul recitalului sunt cuprinse melodii celebre din Franța, piese ce trec cu ușurință prin impresionismul francez și se completează cu profunzimea mesajului francofon al unor trăiri intense și pătimașe (Reynaldo Hahn – „Si mes vers avaient des ailes”, Francis Poulenc – „Les chemins de l’amour”). Melodiile Italiei sunt inconfundabile și se lasă fredonate chiar de la primele măsuri cântate, bazându-se pe globalismul obținut ușor prin cucerirea inimilor peste tot în lume (Ernesto de Curtis – „Torna a Surriento”, S. Cardillo/R. Cordiferro  – „Core’ngrato”).
Din cântecele Spaniei, cei trei protagoniști ai recitalului vor face o trecere în revistă a unor sentimente, de la nostalgie și visare până la focul spaniard, cu temperament incandescent (F. Obradors – „El Vito”, Lacalle Garcia – „Amapola”). Austria este reprezentată în program de Franz Schubert și a sa faimoasă serenadă „Ständchen”. Cântecele de peste Ocean (din America de Sud) păstrează originea latină din bătrânul continent, scrise de compozitori cuceritori ai inimilor din Argentina, Columbia, Venezuela și Mexic, ca un curcubeu al unei unice entități (Manuel Maria Ponce – „Estrellita”, Astor Piazzolla – „Chiquilin de Bachin”, Fernando Carlos Tavolaro – „El amor siempre es de a dos”).
Preț bilete: 20 lei
Biletele se vând la sediul Operei, cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button