Cultură

BRAŞOV. Recital cameral extraordinar la Sala Patria

 

Filarmonica Braşov a programat pentru astăzi, la Sala mare Patria, un recital cameral extraordinar susținut de violoncelistul austriac Attila Pasztor și de pianistul Andrei Licareţ. Din programul evenimentului care începe la ora 19.00 fac parte Sonata nr.4 în Do major de L. van Beethoven, Sonata Arpeggione de Fr. Schubert, Sonata pentru violoncel solo de Zoltan Kodaly.

Violoncelistul austriac Attila Pasztor

Muzicianul Attila Pasztor s-a născut la Viena și a primit lecțiile violoncelului  a Conservatorul din Viena sub Josef Luitz. Deja la vârsta de 15 ani a început studiile la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena cu Tobias Kühne. A obținut numeroase premii și diplome, printre care și  diploma universitară „Magister artium”. Pentru succesul academic, a primit premiul Ministerului Federal, potrivit comunicatului transmis La pas prin Brasov. Educația pe termen lung a violoncelistului sovietic Daniel Shafran a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării sale artistice. De asemenea, Attila Pasztor a participat la numeroase cursuri de masterat cu Arto Noras și la cursuri cu David Geringas și a fost membru al Fundației Hugo Wolff, Fundația Alban Berg, Ph.D. Fundației Martha Sobotka-Charlotte Janaczek și în Ministerul Federal.
Attila Pasztor a fost laureat al multor premii internaționale, printre care premiul 1 la Bayreuth și Liezen, premiul 2 la Concursul Brahms, și a câștigat mai multe premii și recunoașteri universitare pentru concerte solo cu orchestra la Viena, Musikverein, Konzerthaus din Viena precum și în Brucknerhaus Linz. De asemenea, el a primit premiul al ORF, Premiul Filarmonicii din Viena, donat de către Monetăria Austriei.
Ca partener al muzicii de cameră, a apărut cu Cvartetul Küchl din Musikverein, în cvintetul de pian cu pianistul Alexej Lubimov, precum și cu Mischa Kugel, Edward Zientkowski, Gernot Winischhofer, Peter Matzka și mulți alți artiști importanți. În plus față de emisiunile de radio și de televiziune ale performanțelor sale și ale înregistrărilor de arhivă, propriile portrete ale artistului își documentează realizările artistice.
Din 2004 este membru al Ansamblului XXj sub conducerea dr. Peter Burwik. Pasztor lucrează cu compozitorii contemporani, dar îşi şi compune singur (a studiat compoziția la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena cu Dietmar Schermann și Michael Jarrell). Artistul a obținut, de asemenea, multe succese în calitate de compozitor: pe lângă lucrările comandate pentru Secessionul de la Viena și alte evenimente, fundația elvețiană „Aubert-Tournier”, cu o invitație în Elveția, a făcut posibilă crearea și premiera lucrării „Reflecții”. Banca Națională Austriacă i-a oferit în perioada 1993-1997 un violoncel de Andrea Amati din anul 1573. Astăzi, el cântă la un instrument de CH.J.B. Collin-Mezin (Paris) din 1898.

Pianistul Andrei Licareţ

Andrei Licareţ este un pianist cu un nume deja afirmat în lumea muzicii, considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii” (Romania Literară) și a cărui „bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități” (L’Unione Sarda). Pregătirea sa muzicala s-a desfașurat alături de renumiți profesori precum Viciniu Moroianu și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică București, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris și Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg.
Andrei Licareț a obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha,  și a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai și Concursul Concertelor Shreveport. Recent, Andrei Licareț a obținut diploma de Graduate Performance Diploma și Artist Diploma la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moștenirea pianistică preluată de la Beethoven.
De la debutul său în 1993 cu orchestra „Jeunesses Musicales”, Andrei Licareț a acumulat un vast repertoriu, de la baroc până la muzica contemporană și a susținut deja numeroase recitaluri și concerte cu renumite orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi și alții. Începând cu anul 2000 a susținut recitaluri la Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și Paris.
Aparițiile tânărului pianist Andrei Licareț în sălile de concert din România și din străinătate l-au facut cunoscut publicului și criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa pianistică și l-au impus ca un reprezentant de valoare al generației sale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare