Cultură

BRAȘOV. Provocare pentru ilustratorii și graficienii pasionați de istorie

 

Realizatorii de benzi desenate, ilustratorii şi graficienii din întreaga ţară se pot înscrie, până pe 15 august, la expoziţia centrală organizată în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov, care se va desfăşura anul acesta sub conceptul „Europa 100”. Potrivit organizatorilor, cinci câştigători vor fi premiaţi şi vor avea lucrările expuse şi într-o expoziţie outdoor prezentată în Piaţa Sfatului.

Evenimentul din Braşov, produs de Asociaţia Forums, alături de Muzeul Judeţean de Istorie, este singurul festival şi salon BD cu tematică istorică din România, care propune artiştilor participanţi, la ediţia de anul acesta, care este a doua, un portofoliu de 100 de teme istorice, sub conceptul „Europa 100”. „Ediţia 2019 a fost aleasă să facă trecerea de la un Salon BD la un Festival BD. Şansa oferită de cronologia istorică este reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinţei de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfinţit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinţei, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor şi a tendinţelor de încălcare a principiilor democratice”, a precizat Nicolae pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Cele 100 de subiecte istorice sunt repere ale ultimului centenar european, alese nu doar după criteriul importanţei politice sau militare: 1919, Conferinţa de Pace de la Paris şi Arthur Eddington care a demonstrat corectitudinea Teoriei Generale a Relativităţii a lui Albert Einstein; 1941, invadarea Uniunii Sovietice şi designerul de modă Coco Chanel care a lansat primul parfum „Chanel No. 5”; 1951, Stalin proclamă că Uniunea Sovietică deţine bomba atomică; 1957, U.R.S.S. lansează Sputnik I, primul satelit artificial al Pământului; 1961, la clubul “Cavern” din Liverpool a avut loc prima apariţie publică a trupei „Beatles”; 1968, trupe din Pactul de la Varşovia, conduse de trupele sovietice, au invadat Cehoslovacia; 1979, prima vizită a unui Papă într-o ţară comunistă, Papa Ioan Paul al II-lea în Polonia, ţara sa natală; 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat şi rănit de Mehmet Ali Agca, un militant ultranaţionalist turc; 1986, accidentul de la centrala nucleară sovietică de la Cernobâl; 1999, NATO ataca Iugoslavia; 2008, Large Hadron Collide, cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pornit la Geneva, fiind cel mai mare experiment ştiinţific al Omenirii. Ultimul subiect pe listă este din 2016 (23 iunie), când are loc Referendumul Brexit, prin care Marea Britanie votează pentru părăsirea Uniunii Europene. Se acceptă şi alte subiecte istorice decât cele propuse, însă trebuie respectată tematica „Europa 100”, au mai precizat organizatorii.
Până pe 10 septembrie 2019, curatorul proiectului şi organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziţiei şi realizarea catalogului. Cei 5 artişti premiaţi vor primi un onorariu de 1.000 lei brut şi vor avea cheltuielile de deplasare la Festival asigurate (transport, cazare şi masa).

Salonul „România 100 de benzi desenate” Braşov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria „Proiecte dedicate Centenarului” şi a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Braşov. Anul acesta, festivalul se va desfăşura între 3 şi 6 octombrie 2019 în mai multe locuri culturale şi alternative din Braşov: clădirea Olimpia (Sub Tâmpa), Piaţa Sfatului, Casa Sfatului şi Parcul Central 2N. Titulescu”. Festivalul este un proiect finanţat din bugetul municipiului Braşov, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button