Cultură

BRAŞOV. Premieră, astăzi, la Teatrul „Sică Alecsandrescu”!

 

Piesa „Moartea accidentală a unui anarhist” este una dintre cele mai apreciate lucrări ale scriitorului Dario Fo, inspirată de decesul anarhistului Giuseppe Pinelli, survenit la Comisariatul de Poliţie din Milano în decembrie1969, în circumstanţe neclare. Pentru a evita cenzurarea politică a vremii, oficial piesa face referire la un caz similar petrecut în America la începutul secolului XX.

Actiunea piesei se petrece într-una dintre camerele procuraturii din Milano, personajul principal fiind „Nebunul”, anchetat de către comisarul Bertozzo pentru „furt de identitate”. 

Pe parcursul piesei, „Nebunul” (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de Politie, reușind sa scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a „morții accidentale” a anarhistului.

Premiera spectacolului a avut loc pe 5 decembrie 1970, în Italia, fiind pusă în scenă chiar de către autor şi a ajuns să aibă peste un million de spectatori.

DARIO FO

Dario Fo, născut în 1926 în Lobardia, a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano .

Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, considerat un om de teatru total, Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum „Morte accidentale di un anarchico” (Moartea accidentală a unui anarhist), „La marijuana della mamma e la piu bella” (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau „Il diavolo con le zinne” (Diavolul cu țâțe), reușind să reînvie, prin scrierile sale,tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte.

În 1969, Fo montează spectacolul Mistero buffo, cel mai mare succes al său, care reunea texte în diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul însuşi

Iată ce spune Dario Fo despre …Dario Fo într-un interviu (1962) :

„Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolereaza”.

În anul 1997, Dario Fo devine laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Academia suedeză precizând: „…pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea”…

 

Premieră, JOI, 20.12.2018, Sala Mare, ora 19.00

Bilete:

Categoria I: 25 lei

Categoria II: 20 lei

Preţ redus  – 7 lei

Reducerile sunt acordate pentru pensionari, elevi şi studenţi.

DISTRIBUȚIA:

Nebunul…………………………….. Vlad Pavel

Comisarul Bertozzo………………Bianca Zurovski

Comisarul sportiv……………….. Marius Cordoş

Chestorul …………………………….Iulia Popescu

Ziarista………………………………. Simona Pop

Agentul 1 ……………………………Mihai Bica

Agentul 2…………………………….Claudia Suliman

Domnul cu barbă/Naratorul…..Bogdan Nechifor

                      

Regia: Claudiu Goga

Scenografia: Luana Drăgoiescu

Regia tehnica: Vasile  David, Constantin Bărbulescu

Lumini: Petrică Munteanu, Tudor Smeu

Sunet: Ovidiu Grădinar, Aflorei Florin

Sufleur: Marius Vladu


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button