Cultură

Brașov. Prăbușirea turnului Bisericii Evanghelice din Rotbav scoate la suprafață situația precară a monumentelor istorice

 

În ultimele zile, un șir de evenimente nefaste au dus la prăbușirea turnului Bisericii Evanghelice din Rotbav și a unei porțiuni din turnul Bisericii din Roadeș, ambele din județul Brașov. Biserica Evanghelică susține, însă, că încearcă să facă tot ce este posibil pentru salvarea, prezervarea și utilizarea sustenabilă a patrimoniului imobil pe care îl are în proprietate, dar resursele financiare și umane pe care le deține nu sunt de ajuns. Instituția caută sprijin pentru monumentele din Rotbav și Roadeș.   „Biserica Evanghelică nu are resurse financiare pentru reabilitarea celor două biserici. Avem fonduri de intervenție pentru mici reparații, dar nu mai mult. Nici nu știm încă estimativ cât o să fie, dar datoria noastră este să găsim fonduri și să reușim să construim ce a fost odată. Încă nu am solicitat bani de la Ministerul Culturii, pentru că trebuie să avem documentațiile necesare. În cazul acesta, Ministerul Culturii s-a sesizat și au pus în vedere pentru fondul patrimonial o sumă considerabilă, ceea ce este o surpriză plăcută pentru noi. Bineînțeles, în colaborare cu reprezentanții lor o să încercăm să atragem cât mai multe fonduri”, a declarat Ortwin Hellmann, curatorul districtual al Bisericii Evanghelice din Brașov, într-o conferință de presă.

Cauzele prăbușirii, în analiză

În momentul de față, la Rotbav și Roadeș are loc cercetarea cauzelor care au făcut posibilă prăbușirile turnului și clopotniței din cele două biserici. Dacă la Rotbav nu au existat semne despre pericolul iminent, prăbușirea turnului fiind surprinzătoare, la Roadeș existau fisuri care urmau să fie remediate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Reprezentanții Bisericii Evanghelice consideră că la Roadeș au existat efecte de distrugere lentă, în timp, ale unor reparații anterioare, iar la Rotbav una dintre cauzele probabile ar fi circulația rutieră susținută în imediata apropiere a bisericii fortificate. „La Rotbav, nava bisericii rămâne în picioare pentru că numai partea dinspre turn a fost legată de acesta și s-a prăbușit peste galeria care are orga și este îngropată în interiorul bisericii. Acolo, dacă se degajează cu grijă, elementele orgii pot fi restaurate. Cu ce cost nu știm, dar avem experiența firmelor elvețiene cu care lucrăm la Hărman. Pot să vă spun că o orgă restaurată costă sub 30.000 de euro. De pildă, orga de la Criț a fost restaurată cu acești bani. Noi luăm în calcul restaurarea turnului pentru că, altfel, nu avem ce consolida. O fundație care a cedat este pericolul numărul 1. Eu exclud ideea că trepidațiile sunt principala cauză. Pot să extrag concluzia după ce am discutat și cu profesorii de la Cluj că o intervenție care a încărcat oarecum turnul, pe măsura betoanelor care s-au pus în anii de după cutremurul din 1977, au îngreunat turnul, dar și o cămășuială pusă la bază dacă nu a avut un suport clar de stabilitate a condus încet-încet la modificarea verticalității lui. Această surpriză enormă că a căzut turnul complet fără să arate o fisură sau fără să dea semne, este o mare întrebare pentru noi. Nu știm de ce a căzut, nu știu nici localnicii. Nu s-a defectat ceva ca să poți să tragi concluzia că este un semn. La Roadeș, situația este, deocamdată, staționară. O scândură din cămașă a sărit de la locul ei. Au fost și vânturile care au bătut. Acolo, paznicul nu lasă pe nimeni să intre și am pus niște afișe cu accesul interzis pentru că există pericolul de accident pentru spectatorii nepoftiți”, a explicat Emil Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din România. Până acum, 20 de obiective din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor europene, fiind alocate 8 milioane de euro, aproximativ 400.000 de euro pentru fiecare biserică. Din județul Brașov, au fost reabilitate doar patru obiective cu ajutorul acestor fonduri. În acest context, Fundația Biserici Fortificate împreună cu Biserica Evanghelică C.A din România lansează un apel de donație pentru biserica fortificată din Roadeș, cu scopul de a ajuta financiar Consistoriul Districtual Brașov pentru a lua măsurile urgente care se impun pentru securizarea turnului.

860 de monumente istorice în județ

La ora actuală, în județul Brașov sunt circa 860 de monumente, dintre care 291 sunt monumente de clasă A, adică de importanță națională. „În județul Brașov există, în momentul de față, aproximativ 860 de monumente. Acestea au proprietari diverși: Consiliul Județean sau Local, biserici, persoane fizice sau juridice. Monumentele se clasifică în două categorii: clasa A – monumente de importanță națională și clasa B – monumente de importanță locală. În județul Brașov, 291 de monumente sunt incluse în clasa A, iar restul – în clasa B. Cele două monumente care au probleme în Roadeș și Rotbav sunt incluse în clasa A. Biserica Neagră și cetățile fortificate din județ se află tot în clasa A. De asemenea, în această clasă sunt incluse bisericile fortificate de la Prejmer și Viscri, aflate în patrimoniul UNESCO. Având în vedere că anumite monumente sunt în grija unor fundații sau asociații, care le acordă sprijin financiar, starea lor este mai bună decât a altora. Proprietarii sunt obligați prin lege să se ocupe de întreținerea monumentelor”, ne-a declarat Ruxandra Ștefan, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Brașov. În perioada următoare, a mai spus sursa citată,  „cele două monumente care s-au prăbușit vor primi aviz de urgență de la Direcția de Cultură Brașov. Avizul de urgență se dă pentru începerea lucrărilor de intervenție și de punere în siguranță”. Horațiu Vasilescu, arhitect în cadrul Direcției de Cultură Brașov, a explicat că evaluarea stării monumentelor trebuie făcută de un expert autorizat, de la Ministerul Culturii și că începerea unui proiect de reabilitare a monumentelor ar presupune în primă fază expertizarea acestora. 

Fond de urgență pentru patrimoniu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, recent, pe o reţea de socializare, că instituţia pe care o conduce va propune constituirea unui fond de urgență pentru patrimoniu, în condiţiile în care ultimele zile s-au prăbuşit clopotniţa bisericii fortificate de la Roadeş şi turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, ambele din judeţul Braşov. „O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui «Fond de urgență pentru patrimoniu», măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps și intervenții de punere în siguranță pentru a nu mai ajunge în situația de colaps”, a afirmat Vlad Alexandrescu. În momentul de faţă, peste 600 de monumente de arhitectură se află în „stare de precolaps şi colaps, ceea ce înseamnă riscuri iminente de prăbuşire a altor monumente din ţară”, a explicat Vlad Alexandrescu. Drept urmare, în perioada următoare, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere astfel încât să poată fi completate lacunele din fondul de informaţii pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice. Pe baza acestui program, se va redacta un „plan realist” pentru scoaterea „din pericol a monumentelor” şi se va construi o „strategie preventivă în locul măsurilor tardive şi post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”.

 Citiți și: 

Braşov. Ministerul Culturii propune constituirea unui fond pentru patrimoniu, după prăbuşirea turnului bisericii din Rotbav

UPDATE BRAȘOV. Al doilea turn de biserică fortificată prăbușit într-o săptămână

BRAȘOV. Turnul Bisericii Evanghelice din Rotbav s-a prăbușit

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare