Cultură

BRAŞOV. Povestea orfanului care a câştigat 80.000 de euro prin dans

 

La Librăria „Şt.O.Iosif are loc astăzi, de la ora 18.00, lansarea cărţii „Portretul vieţii unui orfan” de Ionuţ Tănase, câştigător al concursului „Dansez pentru tine”, care de aproape un an s-a mutat la Braşov, unde a deschis un business cu banii câştigaţi.

Cartea este povestea de viaţă a lui Ionuţ Tănase, un destin marcat de tarele societăţii româneşti. E vorba de un tânăr care a reuşit să asume şi să construiască o normalitate, în ciuda circumstanţelor extrem de nefavorabile prin care a trecut.

„Portretul vieţii unui orfan” este autobiografia unui tânăr care nu a împlinit 30 de ani, dar care a trăit experienţe pe care alţii nu le trăiesc nici într-o viaţă. S-a născut într-o familie care a fost destrămată de boala psihică a mamei şi de viciile şi vulnerabilităţile tatălui, a crescut alături de fraţii săi între două destinaţii cu reputaţie de fundătură de destin în România, Vaslui şi Valea Jiului, a îndurat frigul, foamea mizeria, a fost neglijat de bunici şi a fost nevoit să lucreze în piaţă, să spele parbrize în intersecţii. A trecut prin mai multe centre de plasament, a stat despărţit de unii dintre fraţii săi şi a fost martor la recăderile schizofreniei materne. A dormit în scări de bloc şi în gară, ba chiar şi într-un frigider dezafectat al unei pieţe, a fost exmatriculat de la şcoală, batjocorit de colegi. Şi, cu toate acestea, cu multă ambiţie, Ionuţ a reuşit să promoveze bacalaureatul cu notă mare, să se înscrie la universitate (nu pentru că l-ar fi obligat cineva, ci pentru că a realizat de timpuri că educaţia e un fundament al credibilităţii personale), a reuşit să se reîntâlnească cu fraţii săi şi să îşi dezvolte pasiunea pentru dans. Fără să beneficieze de sprijin financiar, de pile şi aranjamente, exersând departe de ochii publicului sau, după ce a căpătat încredere în sine, în discoteci, Ionuţ a reuşit să treacă de preselecţia „Dansez pentru tine” şi să urce, ediţie de ediţie, până în finala pe care a şi câştigat-o. Poate cel mai de preţ bun pe care a reuşit Ionuţ să îl conserve şi care probabil că a jucat un rol decisiv în progresul lui, dincolo de ambiţie şi de puterea de muncă este integritatea, capacitatea de a rămâne fidel unor valori şi unor principii, chiar şi atunci când poate ar fi avut legitimitatea morală să comită o mulţime de acte discutabile, tocmai din cauza situaţiilor dificile în care s-a aflat.

E o carte despre puterea exemplului, a credinţei şi despre stările de spirit optimiste transmisibile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button