Cultură

BRAȘOV. Porți Deschise la teatru, de ziua patronului spiritual

 

La 125 de ani de la naşterea lui Sică Alexandrescu, teatrul braşovean care îi poartă numele a pregătit câteva surprize pentru iubitorii acestei arte.

Astăzi se împlinesc 125 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, iar teatrul le propune braşovenilor mai multe evenimente speciale. La ora 15:00, începe Ziua Porţilor Deschise, pentru ca de la ora 18:00 să fie organizată o dezbatere de la care nu vor lipsi dramaturgul braşovean Mihai Ignat şi criticul şi istoricul literar Iulian Cătălui. Seara se va încheia cu spectacolul „Un bilet spre fericire”, de Spiró György, (cu titlul original Prah), la Sala Studio ,,Stela Popescu”. Spectacolul, regizat de Diana Lupescu, îi are în distribuţie pe Bianca Zurovski şi Mihai Bica.

Fiu al unui actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, Sică Alexandrescu, Vasile Alexandrescu, pe numele său din acte, s-a născut la 15 august 1896. Devenit regizor, a montat comedii ale lui Gogol şi Goldoni şi lucrări dramatice româneşti şi ruseşti dintre care fac parte „O chestiune personală” de Alexandru Stein, „Anii negri” de Aurel Baranga şi N. Moraru. A fost prim regizor artistic la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”. Regizorul Sică Alexandrescu a primit numeroase premii în perioada comunistă, în care a reuşit să reunească toate teatrele din Bucureşti şi, astfel, chiar şi rolurile mici erau jucate de mari actori. Sică Alexandrescu a obţinut titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Română „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă şi pentru activitate merituoasă”, iar ulterior a primit şi titlul de Artist al Poporului. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Regizorul a decedat la 6 august 1973, în Franţa, la Cannes.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button