Cultură

BRAȘOV. Peste 5.000 de turiști sunt așteptați să guste tradițiile săsești

 

Astăzi se dă startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, eveniment la care sunt așteptați peste 5.000 de turiști, în perioada 9-14 august. Având ca slogan „Tradiții săsești în bucate de poveste!”, ediția din 2017 a Săptămânii Haferland își propune să deschidă apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească, dar și rețete locale. Astfel, cei prezenți se vor putea bucura de zeci de feluri de mâncare, pregătite atât de localnici din zonă, cât și de chefi experimentați. Printre preparatele care vor putea fi degustate la festival se numără ciorba de borboane, supa de găină cu tăiței de casă, rulada de fașirt, lichiul sau prăjitura cu rubarbă.
Ajuns la cea de-a cincea ediție, Săptămâna Haferland va include, anul acesta localitățile: Archita, Roadeș, Homorod, Viscri, Bunești, Saschiz, Meșendorf, Rupea, Criț și Cloașterf, majoritatea din județul Brașov. În cadrul festivalului, turiștii români și străini vor putea să participe la brunch-uri cu preparate săsești, concerte în bisericile fortificate și nu numai, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare, precum și la un bal săsesc. În plus, cei mici vor putea participa la activități pregătite special pentru ei. Astfel, prima zi de festival coincide cu manifestările din Archita și Roadeș: dacă în primul sat, turiștii vor putea admira expoziția de fotografie și degusta preparatele locale, în cea de-a doua localitate, la Roadeș, participanții la festival se vor putea bucura de muzică și dansuri tradiționale, sărbătorind alături de copii din Clubul Tabaluga și putând participa la ateliere și activități pentru toate vârstele.Ziua principală a festivalului este 13 august, respectiv ziua satului Criț, al cărei program include muzică de orgă, brunch săsesc cu vechi rețete și preparate redescoperite, activități pentru copii, muzică de fanfară și dansuri, recital de pian și prezentare audiovizuală – „Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, piesa de teatru „Oglindă… a timpului”, precum și o combinație captivantă de stiluri cu Acker Quartet.

Primele patru ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns mii de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust și asociații ale sașilor din Transilvania, își propun să impulsioneze turismul în zonă, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel că inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activități care oferă participanților experiențe autentice în satele săsești din Haferland.
Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor „Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei” și „Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Începând din acest an, Fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button