BRAŞOV. Peste 25.000 de spectatori s-au bucurat de C’Art Fest 2018
Vreme de opt zile, Cristianul a găzduit peste 250 de artiști și foarte mulți turiști care au venit din țară sau chiar din Europa pentru a face parte din ceea ce presa culturală a numit „Fenomenul Cristian”. Peste 25.000 de spectatori s-au bucurat de cea de-a cincea ediție a celui mai amplu festival cultural din România, C’Art Fest.
Pentru că, în an de Centenar, C’Art Fest 5 și-a propus să sărbătorească multiculturalitatea sub sloganul „Unul pentru toți”, pe scenele festivalului au urcat artiști români, sași, maghiari, evrei, armeni, rromi, moldoveni de peste Prut, dar și internaționali, din țări precum: Franța, Anglia, Polonia, Moldova, Ungaria, Argentina.
Piațeta din centrul comunei, Sala Mare, curtea Sălii Mari, Biserica Evanghelică sau sala pictată a Școlii Generale s-au dovedit de multe ori neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni veniți să îi vadă și asculte pe artiștii invitați. La fiecare spectacol de teatru, după ce ușile sălii arhipline erau închise, un număr mare de oameni rămâneau afară să urmărească spectacolul pe ecranul amplasat în curte. Alexandra Fits, Analia Selis și Nadia Trohin alături de Kamerata Kronstadt, Zdob și Zdub, Nicu Alifantis, Ada Milea și Alexander Bălănescu, Ovidiu Lipan Țăndărică și invitații lui Stelu Enache și Rona Hartner au ridicat în picioare miile de spectatori la scena mare. Iar Maia Morgenstern și Marcel Iureș au stârnit ropote de aplauze în amfiteatrul amenajat în Sala Mare. Revelații pentru publicul care a plecat cu lacrimi în ochi de la spectacolele lor au fost actrițele Edith Alibec și Ilona Brezoianu, ambele au performat în one-woman show-uri care au făcut spectatorii să le cheme la scenă în aplauze de foarte multe ori.
Una dintre marile atracții ale festivalului a fost conferința susținută de marele scriitor francez Pascal Bruckner, a cărui prezență pe străzile din Cristian va fi o amintire extrem de prețioasă pentru mulți. Cozile la autografe s-au întins până la ieșirea din biserică.
La fel de interesante au fost și conferințele pe tema identității și multiculturalității, susținute de profesori universitari, conferențiari, politologi și filosofi din toate regiunile țării, s-au subscris temei festivalului: 100 de ani de la Unire.
Vremea a fost îngăduitoare cu C’Art Fest 5, deși prognoza părea amenințătoare, un singur eveniment a suferit din cauza ploii: concertul de jazz cu Luiza Zan și Harry Tavitian a fost mutat în ultimul moment din Piațetă în Biserica Evanghelică, iar atmosfera creată în interiorul bisericii de muzicieni a fost spectaculoasă, au spus spectatorii. De altfel, un mare plus al acestei ediții, care dovedește că festivalul crește organic, de la an la an, a fost atmosfera specifică unui festival cultural care a domnit întreaga zi în Cristian – forfota oamenilor, locurile de lounge mereu ocupate, muzică bună, râsetele copiilor care se jucau și participau la atelierele dedicate lor, serile prelungite în fața ecranului din curtea Sălii Mari, plină ochi de oameni până după miezul nopții. În plus, sutele de turiști, veniți pe toată perioada festivalului sau doar pentru câte un weekend, au animat ca niciodată Cristianul. Peste 1.500 de copii au participat la atelierele creative gratuite puse la dispoziție în fiecare zi, de dimineață până seară în curtea Sălii Mari și susținute de specialiști și de voluntari. 70 de voluntari, adolescenți și nu numai, din Cristian și Brașov au pus umărul în fiecare zi la organizarea evenimentului.
Impresii pe Facebook
Cristina Buburuzanu din Iași, a venit împreună cu întreaga familie special pentru festival. S-a cazat în Cristian pe toată perioada și nu a ratat nici măcar un singur eveniment din program. Iată ce a scris pe pagina ei de Facebook: „Este un regal de artă de neratat. Aproape sigur și concediul din 2019 va fi tot aici. Fiindcă nu doar C’Art Fest-ul merită, ci și locul și împrejurimile”.
Maria Dicianu locuiește în Olanda. Și-a potrivit concediul acasă în așa fel încât să ajungă și la C’Art Fest. Împreună cu familia extinsă, a închiriat o vilă din Cristian și a participat la toate evenimentele. „Recomand experiența asta. Plus că e foarte kids friendly, peste tot, la toate concertele erau o mulțime de copii. Iar dacă piesele de teatru sau spectacolele erau nepotrivite, erau voluntari care făceau activități cu copiii. Un alt plus e că în împrejurimi sunt multe lucruri de făcut”.
Florian Fekete este din Brașov și s-a arătat foarte încântat de experiența C’Art Fest 5: „Ați reușit pentru că a existat un număr mare de invitați, proveniți din arte diferite (teatru, științe, muzică, lectură, film etc.), abordând teme actuale, captivante și nu exclusiviste; locațiile au fost diferite, diverse și cu multă putere; atenția mare acordată amănuntelor: spații pentru copii, pentru adulți, locuri pentru relaxare; programul bine realizat, o mare echipă de voluntari; diverse premii, gratuități și oferte, iar peste toate acestea a domnit dorința de a fi umani, naturali, dotați cu intelect, suflet, bun-simt și umanitate!”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.