BRAŞOV. „Peisajele transilvănene” ale lui Hans Hermann
Peisajele transilvănene semnate Hans Hermann mai pot fi admirate la parterul Rectoratului, în noua sală de expoziţii şi evenimente din cadrul Centrului Multicultural al Universităţii „Transilvania”. Intrarea este liberă.
Colecţia de gravură „Hans Hermann” aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Braşov cuprinde 247 lucrări. Gravurile lui Hans Hermann sunt realizate într-o varietate de tehnici şi dovedesc conştiinciozitate, rigurozitate şi deplină stăpânire a meşteşugului. Operele sale surprind colţuri din burgurile transilvănene Braşov, Sibiu, Sighişoara, Bistriţa şi Mediaş, dar şi cetăţi ţărăneşti şi biserici fortificate, peisaje şi scene rurale sau personaje în costume populare. „Sunt cincizeci de gravuri realizate în diferite tehnici precum acvaforte, acvatinta, mezzotinta, ac rece sau xilogravură”, a precizat Radu Popica, curatorul expoziţiei, muzeograf la Muzeul de Artă Braşov.
Născut în familia sculptorului braşovean Friedrich Hermann, după absolvirea gimnaziului din oraşul natal, Hans Hermann a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta (1903-1907). A fost profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Mediaş (1907-1918) şi Gimnaziul „Brukenthal” din Sibiu (1918-1949). În paralel a desfăşurat o intensă activitate ca pictor şi gravor. A debutat expoziţional la Mediaş în 1907, rămânând o prezenţă constantă în viaţa artistică şi expoziţională din sud-estul Transilvaniei timp de şapte decenii. Între anii 1934-1938 a participat la Saloanele Oficiale de la Bucureşti. A întreprins călătorii de studii la Viena, München, Paris, Praga, Constantinopol, Grecia, Bulgaria şi pe coasta Dalmaţiei. Creaţia sa, excepţional de prolifică, l-a impus ca unul dintre cei mai importanţi artişti transilvăneni din secolul XX.
Centrul Multicultural al Universităţii „Transilvania”
„Universitatea vrea să fie o prezenţă culturală tot mai puternică în Braşov şi să ofere tot mai mult comunităţii braşovene, dincolo de sălile de curs. Am inaugurat această frumoasă sală de expoziţii şi evenimente culturale situată la parterul Rectoratului, în cadrul Centrului multicultural al Universităţii „Transilvania” pe care îl coordonez din acest an. Aici vor vor avea loc expoziţii de artă clasică şi contemporană şi alte manifestări culturale pe care noi oricum obişnuiam să le facem. Acum le vom pune într-un program mult mai coerent şi mai bine prezentat publicului”, a explicat la Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii „Transilvania”, care gestionează acest spaţiu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.